Defensie schakelt klachtenlijn uit. Medewerkers worden gek van Fries gebrabbel

Foto van ANP. Bewerking in Paint door Sikkom. Uitsnijden op de nieuwe site is nog eem wennen. Komt wel goed!

Foto van ANP. Bewerking in Paint door Sikkom. Uitsnijden op de nieuwe site is nog eem wennen. Komt wel goed!

Defensie houdt in half Nederland een grote oefening met inzet van veel helikopters. Dat levert overlast op. Maar mensen krijgen de klachtenlijn niet te te pakken. Want die is op voicemail gezet. „Er belden te veel Friezen. De taalbarrière was te groot.”

Dirk de Graaf boert in Fluitenberg. Onder de rook van Hoogenveen en pal in de actie van de grootste defensieoefening sinds lang. Dat trok de veestapel van Dirk slecht. Vijftien jonge en drachtige koeien van de boer braken zelfs uit omdat zeker zes helikopters op ongeveer 20 meter hoogte overvlogen, meldt RTV Drenthe.

Koeien in paniek

„De beesten raakten volledig in paniek en braken uit hun omheining. Even verderop kwamen ze bij een ijzeren hek waar ze zo hard tegenop liepen dat er allemaal deuken in zitten”, aldus de boer op de webstee van de regionale omroep. „Dit is niet alleen indrukwekkend voor de dieren, maar ook voor mij.” Met de koeien is het gelukkig allemaal goed gekomen, al is nog afwachten wat de gevolgen voor de dracht zijn. Waar de boer nog wel mee zit is de frustratie over de slechte bereikbaarheid van Defensie.

Dat komt omdat Defensie heeft gekozen om het telefoonnummer voor klachten direct door te schakelen naar voicemail. Een deel van de klachten kwam namelijk uit Friesland en dit leverde een taalbarrière op met de telefonisten van Defensie „Onze medewerkers konden tijdens deze gesprekken te weinig informatie krijgen.”

Operatie Valk Storm

Onder de noemer Operatie Falcon Autumn (doe dan ook Operation in plaats van Operatie of Operatie Valk Herfst -red.) organiseert Defensie de grootste oefening sinds lang. Zo’n duizend militairen en 35 helikopters uit verschillende NAVO-landen oefenen, vooral in de periferie van 31 oktober tot 18 november, allerlei militaire acties. Bijvoorbeeld de vliegveldstrip bij Drachten bevrijden van de bezetter.

Lees meer op RTV Drenthe