Deze (grote) artiesten zie je tijdens ESNS gratis op de Grote Markt

De Open Air-tent van ESNS op de Grote Markt

Eindelijk kan Eurosonic Noorderslag weer ouderwets zonder corona gevierd worden. Dat betekent dat Groningen de derde week van januari (van 18 tot en met 21 januari) traditioneel de absolute popmuziekhoofdstad van Europa is. Verdeeld over tientallen podia rocken de beste talenten van het continent om in de smaak te vallen bij de grootste festivals. Van Lowlands tot Rock Werchter en van Pinkpop tot Sziget Festival.

Want daar draait ESNS om. Het is een showcasefestival waar heel de muziekindustrie op afkomt om de beste nieuwe talenten van Europa te ontdekken. Er is een kamer meer vrij in Stad tijdens ESNS. Er worden zelfs speciale hotelboten ingevaren om alle gasten op te kunnen vangen. En ook dit jaar gaan vele jonge artiesten en bands weer doorbreken in Groningen. Net zoals JP Cooper, Rag’n’Bone man, Dua Lipa, Lost Frequencuies, Oscar and the Wolf, Nothing but Thieves en onder andere Selah Sue dankzij hun optredens op ESNS de wereld veroverden.

Beste lading acts

Om Stad, Stadjers en studenten ook iets mee te geven van het fantastische festival organiseert ESNS al jaren ESNS Open Air op de Grote Markt. Vroeger gewoon met een dik podium en een vol plein. Tegenwoordig wordt een monstertent (plek voor 1500 bezoekers) neergezet op het plein die doet denken aan Paradiso, vanwege de balkons aan elke zijde.

Gister heeft de organisatie bekendgemaakt welke artiesten komen optreden in de tent, die dus gratis en voor niks te bezoeken is. Komen ze, eerst de namen, daarna een stukje duiding: Son Mieux, Blanks, Jungle by Night, Orange Skyline, Gilly, FMG, Dopebwoy, Ir Sais Chagall, Merol en Konstrakta & Zemlja Gruva.

Groningen de koningen

Son Mieux is een opvallende naam. De Haagse formatie is namelijk ook een van de headliners van Stadspark Live volgend jaar en speelt begin 2023 in een uitverkocht Oosterpoort. Son Mieux sluit de vrijdagavond van ESNS Open Air af. Voor de Groninger Blanks (echte naam Simon de Wit) is het ook dondersmooi dat hij in zijn hometown mag optreden op de Grote Markt. Blanks is al een tijdje goed bezig. Vorig jaar won hij op de corona-editie van ESNS de Music Moves Europe Award. En recent heeft Blanks een succesvolle tour door Amerika gedaan. Blanks vertoont zijn kunsten eerder op de vrijdagavond.

Met Orange Skyline is nog een Groningse formatie geprogrammeerd in de tent. De band van Slimste Mens -deelnemer Stefan van der Wielen, staat op woensdagavond 18 januari op de Grote Markt. En dat is een mooie bekroning voor een uitstekend 2022 waarin Orange Skyline goed aan de weg timmerde, een lading nieuwe nummers maakte en veel werd gedraaid op de vaderlandse radio. Orange Skyline speelt op woensdagavond 18 januari op de Grote Markt.

Nog meer vertier

Twee andere Nederlandse acts, Chagall en Merol, trappen woensdag ESNS Air af. Op donderdag is Jungle by Night de afsluiter. Vorige week stond die band nog in De Oosterpoort in Groningen. Op donderdag spelen ook Konstrakta & Zemlja Gruva uit Rusland en de Nederlandse dance-act Weval. Op de zaterdagmiddag verzorgt radiostation FunX de programmering van ESNS Air. Tussen 13 en 16.30 uur zijn onder anderen Gilly, FMG, Dopebwoy en Ir Sais te horen op de Grote Markt.

Op de website van ESNS staat het volledige programma van Eurosonic en Noorderslag, met alle tijden en optredens per dag.