Dikke pech voor nieuwe eigenaar restaurant Wereldgeluk. Daarom hulp gezocht

Restaurant Wereldgeluk in Grunn. Foto van Google Straatkijk

Restaurant Wereldgeluk in Grunn. Foto van Google Straatkijk

Als je een nieuwe toko hebt, is het altijd maar hopen dat er geen lijken in de kast liggen. In het geval van Sandra en haar man Marcel waren de kasten in orde, maar zat het hem in de vloer.

Vorig jaar namen zij het restaurant Wereldgeluk over, maar na drie maanden moest de boel dicht wegens een grootse ongeplande, en vooral ongewilde verbouwing. Na een jaar klussen is het einde nu in zicht. Er is alleen een probleem: het geld is op. Daarom is een crowdfunding opgezet.

Je zal het maar hebben. In het nieuwe restaurant trek je een paar tegels omhoog om een nieuwe vaatwasser te installeren, en voor je het weet moet de hele boudel op de schop en zit je tot over je oren in de schulden. Aan de buitenkant leek restaurant Wereldgeluk tiptop in orde toen Sandra en Marcel in april vorig jaar de nieuwe eigenaren werden. Het bleek echter een DWDD’tje, want onder oppervlakte was het helemaal verrot.

Van kwaad tot erger

In dit geval ook letterlijk. “We waren net drie maanden open toen de vaatwasser stuk ging. Om de nieuwe wasser te installeren, moest in de keuken wat verbouwd worden. Eem vervelend, maar het plan was om drie weken dicht te gaan waarin de keukenvloer opnieuw gedaan kon worden zodat de machine erin paste. Maar toen de eerste tegels werden gelicht bleek dat we een veel groter probleem hadden.”

Wat er achter de tegels vandaan kwam, bezorgt de gemiddelde loodgieter voor maanden aan nachtmerries. Een grote chaos aan kapotte, lekkende en verkeerd aangelegde leidingen zover het oog reikte. “Veel buizen zaten direct onder de tegels, niet in de betonvloer. Veel waren beschadigd en ook moest het water op veel plekken tegen de helling opstromen. Het was gewoon helemaal verkeerd aangelegd”, sombert Sandra. Het was al snel duidelijk dat het niet bij drie weken zou blijven.

Zure bende

“We hadden eigenlijk geen keus dan alles eruit te breken en opnieuw aan te leggen”, gaat de eigenaresse verder. “We hebben alles eruit getrokken, leidingen opnieuw aangelegd, beton gestort en vloeren laten aanleggen.” Het geld voor de verbouwing konden ze lenen van familie: “de banken vinden de horeca niet meer zo lief na de pandemie. Daar konden we niet terecht.” Het precieze bedrag wil ze liever niet kwijt, maar “het gaat om tonnen”.

Bijzonder zuur. Wat het nog moeilijker te verteren maakt is dat niemand dit aan had zien komen. “Ik werkte voor de overname al bij Wereldgeluk. Ik liep daar al een tijdje rond, maar heb nooit iets gemerkt van problemen.” Of de vorige eigenaren er wel van wisten kan ze niet zeggen. “Ik weet alleen dat ze in 2014 het pand hebben verbouwd om er dit restaurant van te maken.” Meer kan ze er ook niet over kwijt wegens de rechtszaak die hier nog over loopt.

Kop d’r veur

Ondanks deze optater is het echtpaar nog altijd enthousiast over hun restaurant. “Onze hele ziel en zaligheid ligt nu in dit restaurant. We hebben vakmensen ingehuurd natuurlijk, maar ook heel veel zelf gedaan. Vloertjes leggen, stukadoren, we kunnen het nu allemaal”, grinnikt Sandra. “We wilden het ook niet aan de grote klok hangen, we zijn gewoon aan de slag gegaan.”

Crowdfundings

Maar nu hebben ze toch hulp van buitenaf nodig. De grootste werkzaamheden zijn gedaan, maar er moet nog wel wat worden afgerond. Een probleem: het geld is op. Er is nog 90.000 euro nodig om de puntjes op de i te zetten. Daarom is Sandra een doneeractie gestart. “We wilden het zelf doen, maar nu hebben we gewoon de hulp van anderen nodig. We kunnen niks meer lenen maar hebben nog echt geld nodig.” Op dit moment is er 5% van het benodigde bedrag ingezameld. Wat als het doel niet wordt gehaald? “We zijn overal blij mee, alles helpt. We zijn al heel blij met wat er nu binnenkomt en de reacties die we krijgen. Mocht niet alles binnenkomen moeten we wat anders verzinnen.”

De pagina om te doneren vind je hierrrr .

Geen vreetschuur meer

Dan nog eem over de plannen van Wereldgeluk. Sandra: “We hebben maar gebruik gemaakt van de situatie om de rest van het pand ook onder handen te nemen. Zo hebben we de inrichting veranderd. Eerst bestond die uit van alles en nog wat, met veel Chinese invloeden. Nu is alles veel strakker met blauw en marmer. Het blijft wel een all you can eat-restaurant, maar het heeft nu minder de uitstraling van een vreetschuur.” Gasten zullen dat ook gaan merken in het aanbod, zo zal er minder chinees op het menu te vinden zijn en wordt het een echt wereldrestaurant met o.a. sushi, goulash, schnitzels en meer. De vis wordt dagvers aangeleverd en door de koks zelf gefileerd en bereid. Mooi man!