Dikke teringzooi bij afvalcontainers van de Zwarte Doos. "Ze maken er een potje van"

Bende voor jou en mij, een feestmaal voor meeuwen en ratten.

Dikke bende op straat voor de Zwarte Doos aan de Eendrachtskade, een pand van Xior. Kennelijk is niet iedereen ervan op de hoogte dat vuilnis ín de containers moet, en niet ernaast, achter, op of omheen. Resultaat: meeuwen en ratten komen erop af als zatte studenten op de eierballen van snackmuur Hoek.

“Ze maken er een potje van”, zegt een bewoner die anoniem wil blijven. “De Eendrachtskade wordt al jaren bewoond door studenten, maar die waren toch (bijna) altijd in staat hun afval netjes in de container te gooien.” Sinds XIOR het pand heeft overgenomen is dat niet meer zo, beweert de bewoner.

Onduidelijkheid over de smeerboel

De gemeente bevestigt dat het regelmatig een zooitje is bij de container voor de Zwarte Doos. Maar hoe het komt? “Dat zijn we aan het onderzoeken.” Ook houdt de gemeente vanaf nu de boel in de gaten en haalt ze het rondgestrooide afval op.

Verantwoordelijkheid

De meningen verschillen over wiens verantwoordelijkheid het nou is dit op te lossen. „De gemeente heeft te weinig containers geplaatst”, vindt een omwonende. „Voor een woning met honderden studenten staan er maar drie containers.”

Niels, die in het pand naast de Zwarte Doos woont, noemt Xior „laks”. Ze schuiven de verantwoordelijkheid af of de gemeente en handhaving, vindt hij. De rattenplaag heeft ook intrek in zijn gebouw genomen en is daar zelfs gezinnetjes aan het stichten: Een van zijn huisgenoten heeft babyratten gespot.

Xior was niet bereikbaar voor commentaar.