Dimitri eet twee weken lang alleen maar meuk, wat doet dat met z’n lijf?

Dimitri laat zien welke boodschappen hij in huis heeft gehaald aan het begin van het experiment.

Dimitri laat zien welke boodschappen hij in huis heeft gehaald aan het begin van het experiment.

Het maakt niet uit of het nou druipt van het vet of tjokvol zit met suiker: Zolang het maar ongezond is, maakt het onderdeel uit van Dimitri’s dieet. Twee weken lang eet hij alleen maar meuk om te kijken wat het met zijn lijf (en humeur) doet.

Dat doet hij in samenwerking met FC Groningen. De club wil de bewegingsarmoede in de regio aanpakken. Dimitri laat zien wat ongezond leven met je doet, en later ook hoe je van zo’n levensstijl af kunt komen.

Niet alleen stopt hij zich zoveel mogelijk vol met fastfood, hij mag van zichzelf gedurende de hele periode ook niet sporten, geen groente of fruit eten, maximaal een halve liter water per dag drinken en niet meer dan 4.000 stappen zetten.

Hart op hol

Klinkt niet bepaald als een feestje. En zo voelt het kennelijk ook niet. Dimitri is inmiddels op de helft, en hoewel het naar eigen zeggen nog verrassend goed gaat, voelt hij zich al een stuk minder fit dan voorheen. Afgelopen weekend werd dat even pijnlijk duidelijk. Hij pakte een ov-fiets om vanaf het treinstation naar het huis van een vriend te rijden. Het stukje van maar zes minuten deed zijn hart al behoorlijk op hol slaan.

„Dat was niet heel lekker. Maar dat is ook wel een beetje waar ik naar streef, ik wil me zo slecht mogelijk voelen. Dat is toch deel van het experiment.”

Extreem dieet

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. „Dat wil niet zeggen dat iedereen die overgewicht heeft ook niet fit is”, benadrukt Dimitri. „Maar mensen zijn over het algemeen niet bewust genoeg bezig met sport en voeding. Dus ik wil het extreme laten zien. Wat gebeurt er, fysiek en geestelijk, als je alleen maar ongezond eet en weinig beweegt.”

Om te illustreren hoe ver Dimitri gaat in zijn experiment, beschrijft hij wat er de eerste dagen op het menu stond: „Ik ben begonnen op woensdagavond, toen had ik een XXL Big American pizza, een blik RedBull, wat snoepjes en ’s avonds nog twee biertjes. De volgende dag heb ik ontbeten met zes croissantjes met chocopasta. Mijn ontbijt alleen was toen al 1500 calorieën.”

De ochtend erop begon nog heftiger. „Kaneelbroodje, twee donuts, een croissantje en chocolade broodje en een pak Fristi”, somt Dimitri op. Daar zat hij vervolgens wel zo vol van, dat hij de lunch maar heeft geskipt. „Ik eet gewoon tot ik vol zit, ik ga mezelf niet pushen om dan nog meer te eten.”

Kommer en kwel

Dan nu de hamvraag: waar heeft Dimitri last van? „Ik ben veel sneller vermoeid”, antwoordt hij. „Ik slaap slecht, elke nacht wordt ik wakker. De laatste drie nachten vanwege een droge keel. Ik ben mezelf voor mijn gevoel echt aan het uitdrogen.” Omdat hij zichzelf heeft gelimiteerd tot een halve liter water per dag, moet hij de rest van zijn vocht halen uit frisdrank.

„De bezoekjes aan de WC worden ook steeds minder prettig en ik ben snel afgeleid.”

Naast lichamelijke kwalen, heeft z’n nieuwe levensstijl ook impact op z’n humeur. „Ik voel me gewoon niet fit. Normaal sport ik vier à vijf keer in de week, ik doe zowel krachttraining als cardio. Nu doe ik niks, dus ik voel me gewoon nutteloos, en ook wel verveeld.”

Meten = weten

Om echt te kunnen meten tot in hoeverre Dimitri achteruit gaat door het experiment, krijgt hij via FC Groningen hulp van een clubarts, een lifestylecoach en een sportwetenschapper. Zo heeft hij van te voren metingen gedaan en een shuttle run test afgelegd. Aan het eind van de twee weken zal hij dat weer doen.

„De bedoeling is dat ik aan de hand van goed voedingsadvies en veel sporten dan weer gezonder ga worden.”

Zin in fruit

12 april is het experiment ten einde en worden de metingen uitgevoerd. Tot die tijd is het nog eem doorbuffelen dus. Wat is het eerste dat er dan op z’n bordje ligt?

„Macdonalds! Haha, nee hoor. Ik denk dat ik de fruitschappen leeg ga trekken bij de Appie.”

Mocht je in de gaten willen houden hoe het experiment verder verloopt, dan kan je Dimitri op instagram vinden @dimitrivantuijl.