Dit poedertje vliegt de Groningse schappen uit. Volgens TikTok helpt het tegen katers

Wie voor een verre vakantie ORS-poeder tegen uitdroging wil meenemen, kan beter online op zoek gaan. In Groningen is het spul niet meer te krijgen door een hype op sociale media.

Het meisje dat vakken vult bij een grote drogist in de Herestraat schudt gelijk haar hoofd als ze gevraagd wordt naar ORS (  oral rehydration solution/salts  , oftewel oraal middel voor herstel van de vochtbalans.) “Helemaal uitverkocht. Het is een TikTok-trend. Ik werk hier nog maar twee dagen en ben er al meerdere keren naar gevraagd. Alleen maar door studenten, het vliegt de winkel uit.”

Don’t believe the hype

Ook bij de concurrent aan de overkant weet de caissière meteen waar het over gaat. “Dat is allemaal op. Er zijn net als voor veel andere producten leveringsproblemen, maar ik verkoop er de laatste weken opvallend veel van. Iets van TikTok volgens mij.”

“Echt een voorbeeld van een hype”, zegt huisarts Maarten Goedhart van StudentArts. Hij kan de meerwaarde van ORS niet bevestigen. “Als je veel alcohol drinkt kan je lever de afbraak van alcohol bijna niet meer bijhouden. Daar komt een giftige stof bij vrij, die zorgt voor hoofdpijn en een trillerig gevoel. Daarnaast heb je te maken met uitdrogen. Daar doet dit poeder niks tegen.”

Zelf maken

Geen kant-en-klare ORS kunnen krijgen? Je maakt het heel gemakkelijk zelf. Meng 18 gram suiker (acht klontjes) en 3 gram zout (een theelepel) door 1 liter schoon drinkwater. In noodgevallen kan je ook één afgestreken theelepel zout aan een fles cola toevoegen.

Lees meer op Dvhn.nl . Door Abel de Kam.