Door Russen kapotgeschoten ambulance is kloppend hart van Bevrijdingsfestival Groningen

De ambulance op het terrein van Bevrijdingsfestival Groningen. Foto van Ebel Jan van Dijk

De ambulance op het terrein van Bevrijdingsfestival Groningen. Foto van Ebel Jan van Dijk

Op een verhoging midden op de enorme Drafbaan, pal in het zicht van de twee grote podia, staat op een podium een ambulance. Het is niet zomaar een ziekenwagen. Wie goed kijkt ziet dat ‘ie volledig aan gort is geschoten.

De ambulance komt uit Oekraïne en deed daar gewoon zijn dienst totdat de oorlog uitbrak en de Russen met honderden kogels de auto doorzeefden. Het zegt alles over de onmenselijke oorlog die een paar landen verderop woedt en die vele burgerslachtoffers telt. In februari stond de ambulance al op de Vismarkt om aandacht te vragen voor de oorlogsmisdaden die worden begaan in Oekraïne. Op 5 mei staat hij midden op het terrein van Bevrijdingsfestival in Groningen.

Directeur Ebel Jan van Dijk is duidelijk waarom de ambulance in het hart van het festival staat. „Bewustwording”, appt hij kort en bondig. Om daar direct aan toe te voegen: „We hebben hoge banners met afbeeldingen van de oorlog en daarbij staat in grote letters ‘#Ondertussen’. Wij vieren en proosten op de vrijheid en ondertussen zijn er miljoenen mensen op de vlucht voor een beter en veiliger leven. Dat moeten we niet vergeten en de ambulance is het symbool daarvan.”

Om die boodschap goed over te brengen staan er mensen bij de ambulance om tekst en uitleg te geven. „En je kan er een kijkje in nemen. In de hoop dat mensen bewust worden dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is en een grote verantwoordelijkheid met zich mee brengt.”