Duitse krant onder de indruk van onze menhir en blije Stad: ‘Groningen ist ein Trendsetter’

‘Er is bijna geen stad waar de bewoners zo blij zijn,’ trapt Die Rheinpfalz een groot artikel af. De belangrijkste krant van Rheinland-Pfalz, een provincie met iets meer dan vier miljoen inwoners, grenzend aan Luxemburg, is lyrisch over Stad. Wisten wij al. Maar toch leuk voor de Duitsers aldaar dat zij nu ook over die kennis beschikken.

Met name over de Groningse menhir, het Forum, raakt de Duitse krant figuurlijk niet uitgepraat. ‘Zelfs in Manhattan of Londen zou dit kunstmatige rotsblok ieders aandacht trekken, want de architectuur is zo ongewoon. In het centrum van Groningen ziet het 45 meter hoge blok er volkomen onwerkelijk uit. De Groningers lijken er echter aan gewend te zijn geraakt. “Geweldig hè?” roept een fietser die toevallig langskomt. Ja, het is geweldig.’

Bouwzonden worden geëlimineerd

Het is slechts een klein deel uit het verder lovende artikel. Die Rheinpfalz noemt Groningen een trendsetter. ‘Het hoeft in een binnenstad niet altijd om retail te draaien,’ schrijven ze. Tevens benoemen ze de jonge bevolking en een EU-onderzoek, waaruit blijkt dat Groningers tot de gelukkigste Europeanen behoren.

Ook hebben de Duitsers oog voor de ligging. Juist omdat Groningen wat geïsoleerd ligt hebben ze zichzelf steeds weer opnieuw uitgevonden. En het bruist volgens onze Oosterburen. Qua architectuur zien ze dat Stad bezig is de bouwzonden van de naoorlogse periode stuk voor stuk te elimineren.

Tot slot doet de krant ook een rondje door de rest van Groningen, al blijft het liever in ’t Forum hangen. De Folkingestraat en synagoge kunnen op goedkeuring rekenen en het Groninger Museum krijgt de kwalificatie ‘meest opvallende gebouw van Groningen’ (ondanks het Forum) en wordt omschreven als een futuristisch schip.

Klikkerdeklik voor een portie Duitse lof over de Big City.