EM2 wordt 'eerste Europese poppodium' dat volledig zelfvoorzienend is met stroom

De zonnepanelen op het dak van EM2. Eigen foto
Het hele dak ligt bezaaid met in totaal 143 panelen. Goed voor 60 kilowatt aan elektriciteit dat wordt opgeslagen in de accu die buiten staat. „Wij gebruiken vooral ‘s avonds en ‘s nachts stroom”, legt Chris uit. „Daarom was het voor ons interessant om batterijen te gebruiken.”
Eerste in Europa?
Met de lading stroom die de accu opslaat kan EM2 ‘s nachts draaien. Chris: „We blijven nog wel aangesloten op het stroomnet, maar de bedoeling is dat we uiteindelijk op nul procent uitkomen.”
Dat zou uniek voor Europa zijn, meent de oud-nachtburgemeester. „Ik heb heel wat uurtjes op Google besteed om te achterhalen of er al een club of concertzaal volledig zelfvoorzienend is met stroom. Alleen in Parijs is dat een aantal jaren op één locatie het geval geweest. Maar dat was een tijdelijk experiment.”
Op naar nul procent
Chris verwacht dat op EM2 over een heel jaar gezien zo goed als zelfvoorzienend wordt. „Er liggen nieuwe panelen op het dak, die ook stroom opwekken als het bewolkt is. Uiteraard een stuk minder dan met de zon erop, maar alle beetjes helpen en slaan we op. Op termijn willen we hier zelfs laadpalen neerzetten voor elektrische auto’s.”
Chris is blij met de panelen en accu. Vanwege de duurzaamheid, maar ook vanwege de hoge kosten voor stroom. „Het is een lang gekoesterde wens die uit nood prioriteit heeft gekregen. Als we niet iets zouden vinden op de hoge stroomprijs dan zou een biertje straks 5 euro kosten. Het was een enorme investering, waar we al een tijd voor aan het sparen waren, maar nu spekken we geen energiebedrijven meer. In sun we trust .”
Realtime info voor gasten
Over twee weken is de symbolische opening met het indrukken van de knop. „Daaromheen organiseren we een klein feestje. En achter de bar hangen we een groot scherm waarop zichtbaar is hoeveel stroom die dag is opgewekt, opgeslagen in de batterijen en hoeveel op dat moment wordt gebruikt.”
En uiteindelijk hoopt Chris dat alle culturele instellingen zelfvoorzienend worden. „Dat gaat vast gebeuren, de batterijen worden steeds sterker en goedkoper, waardoor het voor mensen thuis en bedrijven sneller uit kan.”