Eem Noar… Vintage Island: "De jonge generatie beseft goed dat het anders moet"

Vintage Island. Foto van Lies Jansen

Vintage Island. Foto van Lies Jansen

Iedere Stadjer en student weet dat je voor leuk tweedehands winkelen in Oosterstraat moet zijn. Vintage winkel na vintage winkel opent hier haar deuren. Zo hip. Alle reden om eem een bezoekje te brengen aan de vintage-hemel in Stad. Om specifieker te zijn: eem noar Vintage Island. Een winkel waar jaren aan trends samenkomen.

De winkel is geordend en straalt warmte uit, valt direct op. Tegen de muren staan wanden vol kleding. De krakende houten balken met af een toe een Perzisch tapijt erop gedrapeerd ogen gezellig en maken het knus. ,,Het voelt hier als een relaxte, particuliere winkel”, legt medewerker Menno uit. ,,Soms komen mensen hier best lang op de bank chillen.”

Kledingstukken die níet na vijf keer dragen achteruitgaan

Groninger en store manager Maurice neemt de tijd om eem in gesprek te gaan. Hij werkt hier bijna twee jaar en vertelt dat de winkel sinds 2017 is gevestigd in Grunn. Dat de Oosterstraat langzaam maar zeker verandert in een tweedehands koopjes-Walhalla is niet zo gek. ,,Vintage kleding werd een jaar of vijf geleden heel booming. Ik kan me nog herinneren dat eerst werd gedacht dat tweedehands kleding een beetje armoedig was, vies of voor mensen die ‘er niet bij wilden horen’. Dat stigma is langzamerhand verdwenen. Ik denk dat de jonge generatie zich goed beseft dat het anders moet in de wereld. Tweedehands winkels zijn populairder geworden. En Vintage winkels hebben er goed op ingespeeld.”

Voor de planeet is de populariteit van vintage winkels uitstekend. Met het kopen van nieuwe, voornamelijk goedkope producten, kan je ervan uitgaan dat de kwaliteit en totstandkoming van het product niet oké is. Zelf is Maurice bij Vintage Island gaan werken, omdat hij ‘iets goeds’ wilde doen. Stoppen met fast fashion hoorde daarbij. ,,En ik merkte dat mijn vintage kleding en truien niet kapot gingen.” Beter. Want het is erg vervelend als je nieuwe shirt na vijf keer dragen al achteruitgaat.

Popiejopie

Wie bij vintage kleding nog steeds aan stoffige meuk denkt, heeft de afgelopen jaren niet veel meegekregen. Sommige items zijn ineens razend populaire. ,,Ik weet niet waar het vandaan komt. Maar nu bijvoorbeeld is de Levi’s 501 geliefd. En een jaar geleden waren ineens baseballjackets hip. Dat was een mysterie. Iedereen liep er toen in, terwijl je ze alleen bij vintage winkels kon kopen.”

Volgens Maurice lijkt Stad op het gebied van tweedehands winkels progressiever dan tien jaar geleden. ,,We krijgen veel leuke reacties.” Mede daardoor is het publiek nu meer divers. Ook ‘dagjesmensen’ nemen een kijkje in de winkel. ,,We krijgen iedere dag wel het compliment: ‘Oh wat hebben jullie een leuke winkel’. Mensen die dachten dat een tweedehands winkel vies of ongeorganiseerd was, hebben wij positief verrast.”

Oplossing nu verwarming uit moet blijven

Vrees vooral niet dat je elke keer hetzelfde aantreft. Elke donderdag krijgt de winkel een nieuwe lading aan kleding binnen. Blijft een item te lang hangen? Ook dan wordt het niet weggegooid. ,,Dan gaat het terug naar het hoofdkantoor en krijgt een ander filiaal ‘t of onze Kilo Shop in Utrecht. Alles wat te lang hangt krijgt een derde kans.” De winkel heeft een breed assortiment. Een wollen trui voor de student die genoodzaakt is de verwarming uit te draaien, een fleece vest met gek design voor de creatieveling en een hip Ralph Lauren truitje voor de leden.

Gouden tip

Zelf kan ik nogal overweldigd raken door de enorme hoeveelheden aan unieke kledingstukken. Voor degene die tweedehands kleding kopen soms ook lastig vindt. Hier een tip. ,,Dit is niet echt voor quick shopping . Neem je tijd. Eén rondje is soms niet voldoende. Loop er desnoods tien. En je kan ook altijd het personeel vragen. Wij weten waar alles hangt.”