Eem Noar... Happietaria: volvreten voor het goede doel in het pop-up-restaurant

Lekkere hapjes bij Happietaria

Lekkere hapjes bij Happietaria

‘Schuif aan voor een beter bestaan’… Lekker man! Je kan weer lekker en betaalbaar uiteten voor het goede doel bij Happietaria. Alle reden om het pop-up-restaurant eem te bezoeken.

Iets na vijven stappen we het restaurant binnen. Tjokvol ist. En warm en erg gezellig. Overal hoor je gelach en geklets. De ambiance is dus goed. Nu nog het eten. Want daar draait het uiteindelijk om bij een restaurant. Eerst bestellen we de rode huiswijn en de bieten carpaccio. Kleine spoiler: die is lekker en gaat er goed in.

Hét doel is dit jaar honderdduizend euro ophalen

Happietaria haalt dit jaar geld op voor kinderen en jongeren in Bangladesh. De klimaatverandering heeft veel impact in het land. Hierdoor beschadigt de oogst vaak en is toegang tot schoon drinkwater beperkt. Ook kent het land veel sociale problemen, zoals kindhuwelijken. Alles wat je na het eten afrekent gaat via de landelijke organisatie Tearfund naar lokale zelfhulpgroepen. ,,Kinderen daar hebben vrijwel geen ruimte om zichzelf te ontplooien”, vertelt vrijwilliger en pandmanager Maurins Boonstra. ,,Vaak is zelfs een eerste levensbehoefte als water er al niet. Hoe kun je dan naar school?”

Tijdens het kletsen en slurpen van de wijn valt het op dat alles hier bij elkaar zit. Ouderen, jongeren, gezinnen met kinderen, studenten. Een soort buurthuis, maar dan niet stoffig. Na een tijdje stopt er een student bij onze tafel. Of we een lot willen kopen. Ben niet vies van een potje gokken!

Winnende lot

De 21-jarige vrijwilliger en tevens Groninger uit Ommeland Maurins vertelt dat dit de 28e editie van Happietaria is. ,,Mijn opa en oma gaan hier al 28 jaar naartoe. Zij stimuleerden mijn ouders ook om te gaan.” Wat ooit begon met een paar studenten die dachten iets te koken voor het goede doel is uitgegroeid tot een enorm restaurant. ,,Vandaag zaten er in de eerste shift zo’n 80 mensen te eten. Hét doel is dit jaar honderdduizend euro ophalen.”

De bieten carpaccio was echt een goeie starter. Dunne plakken rode-, en gele biet met geitenkaas en rucola. Blijft toch een gouden combi. De glazen worden aangevuld en het is tijd voor het hoofdgerecht. De bietn maken plaats voor een dahl en vissenstoofpot. Na een tijdje tikt een van de studenten die er werkt op zijn glas. De loting vindt plaats. Ja daaag… nummer 785 wint. Ik dus niet. Fijn voor hem.

Goed eten

,,We krijgen vaak mensen die zeggen: ‘Ik kwam eten voor het goede doel, maar het was ook gewoon écht goed.’ Dat is zo leuk om te horen.” Een groot deel van de vrijwilligers is student. Happietaria wordt namelijk georganiseerd vanuit de vier christelijke studentenverenigingen C.S.F.R., GSV, Ichthus en Navigators Studentenvereniging Groningen. ,,Wat mij persoonlijk drijft? Ik wil dat de wereld een stukje mooier wordt. Ik heb het altijd heel goed gehad. Het zou mooi zijn als de hele wereld er een beetje beter uit ziet. Dat kan ik in mijn studententijd doen. Nu heb ik daar de ruimte voor en tijd.”

De dahl verwijst naar Bangladesh, het land waar geld voor wordt ingezameld. Als je van veel kruiden en groenten houdt een echte aanrader! Heel verrassend was trouwens de vissenstoofpot. Deze was heel zacht en mega goed gegaard. Last but not least krijgen we het toetje voorgeschoteld. Hoewel we echt genoeg hebben gehad, is er altijd nog plek voor een toetje...

En weet je wat nou zo top is? Tijdens het afrekenen weet je dat honderd procent van de opbrengst naar het goede doel gaat. Wij hebben zeeeeker ons buikje volgegeten voor het goede doel. Ik sluit me aan bij deze recensie: ‘Ik kwam eten voor het goede doel, maar het was ook gewoon écht goed.’ Jij ook aanschuiven voor een beter bestaan? Wees er dan snel bij! Want het restaurant is nog maar tot 15 december geopend. Vergeet niet van tevoren te reserveren.

Klik hier voor meer info .