Eem noar… CICCI’S: oude handelstijden herleven aan Hoge der A met nieuw Venetiaans restaurant

Links: bruschette met gorgonzola dolce en anjovis Rechtsboven: Holger. In het midden Maeyke en Sebastiaan en rechts sommelier Allard. Foto via Roemer Groningen. Rechtsonder: kleurrijke inrichting met Verner Pantop lampjes van Deens design Links bruschette met gorgonzola dolce en anjovis Rechtsboven Holger. In het midden Maeyke en Sebastiaan en rechts sommelier Allard. Foto via Roemer Groningen. Rechtsonder kleurrijke inrichting met Verner Pantop lampjes van Deens design

Om de hoek bij ‘onze’ Ponte di Rialto (A-brug) is in korte tijd een Venetiaans palazzo geschapen: CICCI’S Cucina Bar. Met knipogen naar het handelsverleden van zowel Venetië als Groningen hebben de eigenaren van Bellami’s Bar à Manger een tweede zaak geopend. Met spectaculaire gerechten en wijnen in een decor van Venetiaans carnaval.

“Wij beginnen bij de details,” vertelt eigenaresse Maeyke Schokker. Terwijl manlief Sebastiaan een kop koffie voor ons zet verwerken ze samen met sommelier Allard Riedstra de openingsavond van hun nieuwste creatie. Een uitgebalanceerde sprong in het diepe van het Hoge der A.

Handelsgeest

Ingeklemd tussen café De Sigaar en Hotel Miss Blanche heeft CICCI’S sinds dit weekend de deuren geopend. Uiteraard maakten Maeyke en Sebastiaan al furore met Bellami’s (Grote Kromme Elleboog), maar meer culinaire dadendrang had een aantrekkingskracht op het stel zoals het San Marcoplein op duiven.

Wat dat betreft kon het restaurant niet op een betere plek gesitueerd zijn dan op deze fotogenieke hotspot in Stad. “Als ergens de handelsgeest voelbaar is, dan is het hier,” aldus Maeyke. “Ik stel me zo voor dat vroeger er vanaf hier allemaal handelsschepen vertrokken naar spannende oorden. Daarom kan zo’n restaurant ook juist in Groningen. Hier staan de mensen open voor een nieuwe ervaring.”

Gemberpot

Symbool daarvoor staat een antieke gemberpot, die ten tijde van een ver verleden waarin koopmannen de aanvoerders van hun tijd waren, tot de rand toe gevuld heen en weer pendelde tussen de Hanzestad en het toenmalig koninkrijk. Een prachtige knipoog naar het rijke verleden van de stad die bij CICCI’S te proeven is op bord en uit glas.

“Toch is het niet zo dat we hiermee Venetië naar Groningen hebben gecopy-paste. We hebben ook aspecten van Bellami’s meegenomen,” legt Sebastiaan uit. “De Venetiaans keuken is lichter. Meer vis en groente. Iets wat ook goed bij de huidige tijd past. Bellami’s is meer bourgondisch. Geen stipjes maar saus.” Toch voelt het nieuwe CICCI’S na één dag al als een comfortabele jas. “Hiervoor ben ik in de wieg gelegd. Als we het doen, doen we het goed,” vult Maeyke aan.

Artiesten

“Eigenlijk zijn we een soort artiesten. Ook wij zijn op reis, evolueren. Dat weerspiegelt in onze zaken, maar ook op de kaart.” De reizen van het duo kwamen samen in Stad. Hij kwam voor de studie naar Groningen en ontmoette haar. Het werd liefde voor elkaar en voor Groningen. “Waarom zou iemand hier ooit nog wegwillen? De kwaliteit van leven is hier heel hoog.”

Misschien hebben ze het niet door, maar de gepassioneerde restauranthouders zijn er zelf debet aan. Met Bellami’s en CICCI’S tillen ze Stad culinair naar een hoger niveau. Met zijn 23 zomers is Allard misschien wel de jongste sommelier van Nederland, maar met zijn gedurfde neus voor spannende nectar is hij onmisbaar voor de totaalbeleving. “Wijn is misschien een niche, maar je ziet dat er veel vastgeroest is. Ik durf het best aan af en toe controversieel te zijn .Ja, ik ben soms veel poespas.”

Limocellojus

Zijn wijnen vullen de gerechten als het goed is majestueus aan. Denk aan octopus van de barbecue voor, een pasta gevuld met flespompoen tussen en varkenswang met limoncellojus als hoofdprogramma. Uiteraard is er vis of vlees van dag en de keuze voor vier- of vijfgangen. Geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Klikkerdeklik om te reserveren en je mee te laten gondelen op reis door het Venetië van Maeyke en Sebastiaan en waan je even de doge van Groningen.

Net als op veel andere plekken is ook CICCI’S op zoek naar personeel. Check hun website voor een toffe job.