Eem noar… De Blije Surinamer: in de voetsporen van pa die aan Bedumerweg in 1984 eerste rotizaak opende

Een paar weekjes is hij nu los aan de Nieuwe Ebbingestraat. Nog bijna dagelijks druppelen er mensen binnen voor de befaamde worsten van Slagerij Patrick, maar die is weer volledig terug naar Uithuizen. Geen worsten bij Dhiradj Akloe (30). Wel broodjes bakkeljauw en (vegan) kip kerrie, rotirol kerrie lamsfilet en Surinaamse bami en nasi. De liefde voor het eten komt van de besten: zijn ouders.

Na een tijdje kletsen met Dhiradj komt toevallig zijn pa binnenlopen. Toen Suriname in 1975 onafhankelijk werd moest hij met zíjn ouders mee naar Nederland. “Of je bleef in een land ondergedompeld in chaos of je ging voor een betere toekomst in Nederland.” In 1984 opende hij aan de Bedumerweg de eerste rotizaak van Groningen en later het succesvolle Faja Lobi (vurige liefde) op de hoek Paterswoldseweg/Parkweg.

Dol op koken

Anders dan zijn vader groeide Dhiradj op in Vinkhuizen. Een echte Stadjer dus. “Moi, mien jong,” lacht hij vrolijk achter zijn balie. “Weet je wat het is. Soms moet je het heft in eigen handen nemen. Ik ben dol op koken en op Surinaams eten. Dat is gewoon ontzettend lekker.”

Daar heeft de dertiger een punt. Het broodje hete kip kerrie dat ik te proeven krijg smaakt in ieder geval naar meer. Heet, kip, geroosterd brood, frisse komkommer. What’s not to like? Lobi! Terwijl vaders niet uitgepraat raakt over zijn eigen verleden, valt mijn oog op een potje Faja Lobi. Hete pindakaas. Niet geheel toevallig de naam van de voormalige zaak van pa.

Boerenkool

Toch is het niet simpel om zomaar een zaak uit de grond te stampen. “Je moet bekendheid krijgen en de energieprijzen rijzen de pan uit,” aldus Dhiradj. “Maar het houdt mij niet tegen. Ik wil gastvrij zijn en gewoon een goede toko zijn. Pizzeria’s zijn er al genoeg in Stad, ik denk dat ik hiermee nog wel wat toevoeg.”

Daar zou de blije Surinaamse Groninger wel een gelijk in kunnen hebben. Bij het weggaan valt de blik ineens op een bak boerenkoolstamppot. Het staat voor de veelzijdigheid van de Surinaamse keuken, die vele invloeden kent. “Haha, ja, dat is toch ook gewoon heel lekker? Straks komt de familie eten en gaat die bak helemaal op.”

De Blije Surinamer is terug te vinden aan de Nieuwe Ebbingestraat 106, alleen op maandag gesloten. Bestellen kan eventueel via Thuisbezorgd .