Eem noar… La Place: hip en vernieuwend, maar ook dat vertrouwde broodje roomkaas

De nieuwe La Place lijkt in weinig meer op hoe het ooit was in de V&D

De nieuwe La Place lijkt in weinig meer op hoe het ooit was in de V&D

Een miljoenenproject is het: de verbouwing van de voormalig V&D naar ‘Het Groot Handelshuis’. Klaar is het ook zeker nog niet, maar dat deert La Place niet. Ze zijn nu bijna vier maanden los op de eerste verdieping van het toonaangevende pand aan de noordzijde van de Grote Markt. Een breed publiek weet het opgepoetste concern weer te vinden.

Als je op zoek bent naar de La Place-vibe van vroeger kun je beter de majestueuze trap niet bestijgen. Natuurlijk zijn er genoeg elementen terug te vinden, maar ook die hebben een flinke hipsterbooster gekregen. Gewoon een goede bak (honderd procent duurzame) koffie is natuurlijk zo gezet door de barista’s, maar op de kaart staat tegenwoordig ook een Chai Latte.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met La Place. Dat betekent dat we er knaken voor krijgen. Zo kun je al onze content gratis blijven lezen.

Scandinavische uitstraling

De kruidige drank, die veel gedronken wordt in Zuid Azië, is in Nederland aan een enorme opmars bezig. “En die maken we op de La Place-manier,” licht locatiemanager Liset Franzen toe. “Dat betekent dat de thee twee dagen staat te trekken met verse ingrediënten als steranijs en kaneelstokjes. We zetten echt in op vers en lokaal. Zo hebben we fantastische buffelmozzarella uit Nederland. Hier komt niets uit pakjes en zakjes.”

Vol trots laat Liset zien wat er allemaal gebeurd is. “Veel mensen kiezen natuurlijk voor een plekje aan één van de grote ramen, want het uitzicht over de Grote Markt en op het onlangs opgeknapte Stadhuis is natuurlijk fantastisch.” Waar de oude La Place op drukke momenten aandeed als een grote kantine in de V&D is de nieuwe versie totaal anders. Overal zijn knusse zitjes gecreëerd en ondanks de keuze voor vele verschillende stoeltjes straalt het geheel rust uit. Het laat zich met het vele hout het best typeren als Scandinavisch.

Medewerker op één

Eyecatcher is de vide waardoor de verdieping op moderne en smaakvolle wijze verbonden wordt met de begane grond. “Kinderen staan vaak tegen het glas aangedrukt om te kijken wat er beneden allemaal voorbijkomt. Het geeft een hele andere dimensie aan de ruimte.” Liset blijkt niet alleen trots, maar ook een uithangbord voor de organisatie.

“Ik ben begonnen in een supermarkt van Jumbo en na mijn studie bedrijfskunde wilde ik eigenlijk niet weg. Na de overname van La Place zag je al invloeden terug in de supermarkt, maar toen ik hoorde dat er weer een restaurant zou komen in Groningen werd ik gelijk enthousiast. Wij zetten hier de medewerker op één, omdat we denken dat zo ook de gast op één komt te staan. Dat leerde ik al in de supermarkt en die wijsheid trek ik ook hier door.”

Broodje roomkaas én vegan tomyamsoep

De geboren en getogen Groningse (Winsum) geeft toe dat het gebouw nog tot leven moet komen, maar is al dik tevreden over de eerste maanden. “Ondanks dat de kantoren op de hogere verdiepingen nog niet in gebruik zijn zien we dat de binnenstadbezoeker ons al weer weet te vinden. En ik denk dat we voor een nog breder publiek toegankelijk zijn geworden. Er zijn werkplekken voor studenten, banken om op te loungen en tafeltjes voor gezinnen. Wij zijn er écht voor iedereen.”

Dat komt ook terug in het assortiment. De vermaarde broodjes tonijn en roomkaas blijven populair, maar de vega(n) gast kan zich laven aan een tomyamsoep met kokosmelk en knoflook, een broodje hummus met gegrilde groenten en de bewuste bezoeker kan zich tegoed doen aan seizoensdrankjes als een ‘aardbei & kokos refresher’ of een ‘cold brew iced tea’ met bergamot. Voor de liefhebber met kleinere beurs zijn er prettig geprijsde aanbiedingen zoals de hele zomer een runderhamburger met friet patat voor 8,95 euro. Dat zijn nog eens bedragen.

Natuurlijk en vers

Omdat een stukje typen op een lege maag niet goed is voor de aura van het artikel verlaat bovengetekende het pand met een vegetarische ’tarte sablée filo mango gember’. Een mooi voorbeeld van één van de vele seizoensproducten. “In de herfst en winter maken we weer andere keuzes. Het concept is misschien in de basis hetzelfde. We zijn snel, hebben veel keuze en je weet dus wel een beetje wat je kan verwachten, maar we bewegen mee met de tijd en nemen natuurlijk en vers als uitgangspunt voor ons eten.”

Op een groene muur staat in neonletters ‘Love At First Bite’. Als het taartje een indicator is, kan ik niet ontkennen dat de liefde tussen mij en La Place weer opgebloeid is. Was het vrouger toch een beetje een verplicht nummertje op bosschop mit mien pa en moe, nu heeft Stad er met een tegelijkertijd vertrouwd en vernieuwd La Place een fijne betaalbare horecaspot bij. De moeite waard om te herontdekken.

La Place is dagelijks geopend tot 18:00 uur aan Grote Markt 21. Vanaf donderdag 14 juli hebben ze een mooie actie. Bij besteding vanaf tien euro bij Jumbo Grote Markt of Oosterstraat ontvang je een voucher voor gratis koffie. Vanaf 25 euro een voucher voor gratis taartje bij La Place.