Eem noar… Magazijn De Klomp: ‘Overal gezocht, hier gekocht!’ Zoals een zeepklopper

Annelies Barto is helemaal op haar plek in De Klomp

Wat is er mooier dan van je hobby je werk maken. Annelies Barto (60) deed het en is sinds 2015 trotse eigenaresse van Magazijn De Klomp. Een uniek winkeltje aan de Spilsluizen. Huishoudelijke artikelen met de kwaliteit van vroeger.

Voor Annelies is het dagelijkse kost, voor uw reporter is het alsof hij in een winkeltje van het openluchtmuseum is beland. “Je vindt hier geen enkel elektrisch apparaat,” vertelt Annelies trots. Het enige op stroom is inderdaad een oud verlicht reclamebord van Brabantia uit vervolgen tijden. “Ik durf ‘m niet aan te raken, want dan valt ‘ie misschien wel uit elkaar.”

‘Met degelijk is niets mis’

Het is snel duidelijk. Bij ‘De Klomp’ blijft alles zoals het was. En dat is sinds 1932. Er is verrekte weinig veranderd in 90 jaar. En waarom ook niet? Wanneer je maar lang genoeg wacht komt alles vanzelf wel weer een keer in.

Terwijl ik wat rondsnuffel komt een wat ouder echtpaar binnen. Ze komen voor vaatdoekjes. Niet van die zooi die je bij de Appie en Blokker koopt, maar degelijke duurzame kwaliteit. Want daarvoor ga je naar de Spilsluizen. “Die oorlog in Oekraïne heeft me weer aan het denken gezet,” verklaart de mannelijke helft van ’t paar. “We moeten de wegwerpmaatschappij terugdringen. Met degelijk is niets mis.”

Een andere klant is op zoek naar een tafelstoffer en blik. Het is duidelijk een man met een missie. “Kunnen we regelen,” zegt Annelies zelfverzekerd. Ze draait zich naar mij om. “Dat is een hele kleine stoffer en blik.” Ik had al zoiets bedacht. Tussen allerlei brocante (retroshizzle) wijst de Hoogezandse mij op een zeepklopper. Een wat? Koopt iemand dat nog?

5XD-doek

“Echt wel,” knikt Annelies. “Je doet er een blok zeep in en die kun je vervolgens in je water doen. Daar doe je ontzettend lang mee. Mensen maken ook hun eigen wasmiddel. Heb ik de spullen voor.” Ik denk met enige schaamte aan de veel te dure pods die ik bij mijn was flikker. Want ook ik ben verworden tot een product van de nieuwerwetse consumptiemaatschappij.

“Het komt weer terug. Er komen hier ook veel studenten die kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid.” Dat is waarschijnlijk ook het geheim. “Je kan hier nog een 5XD-doek krijgen. De Doek Die Direct Droogt.” Termen uit vervlogen tijden van de huishoudschool. We zijn ze grotendeels vergeten. Maar met een wereld die in de fik staat door pandemieën en oorlogen kan het helemaal geen kwaad terug te vallen op wat goed was en dus nog steeds is.

Magazijn De Klomp heeft het lastig gehad. Corona, die oorlog en niet te vergeten het debacle van de ringweg drukken hun stempel. Maar opgeven is geen optie. Dus heb je de volgende keer een veger, pan, theedoek of misschien wel een zeepklopper nodig… ga eem noar… Magazijn De Klomp!