Eem noar… Verkoopfabriek Groningen: 500 vierkante meter vintage paradijs

Arisanti Koopmans L en Wilhelma IJzelenberg R in hun instahoek

Eerst kwam de liefde voor elkaar. Daarna de liefde voor vintage. Jarenlang was Assen hun standplaats. Maar de échte stad, tevens woonplaats van de dames, bleef trekken. Wilhelma (33) en Arisanti (39) vonden een pand aan de Duinkerkenstraat (3) en sleepten hun spullen naar Groningen. Zaterdag heropenen ze hun Verkoopfabriek. Met 500 vierkante meter aan vintage. En wij kregen als eerste een <em>sneak peek</em>.

Wat is vintage nou eigenlijk? Daarover verschillen de meningen. De één vindt het een duur woord voor overpriced kringloopspul. De ander gebruikt liever het woord retro. Of antiek. Hoe dan ook, bij de Verkoopfabriek staat niets er toevallig. Van prachtig opgeknapte dressoirs tot puntgave lampen uit de jaren ’60. Bloempotten van vlak na de oorlog. Tafeltjes die zo uit het decor van Good Bye Lenin lijken te zijn weggenomen.

Gründlichkeit

“We struinen stad en land en vooral Duitsland af,” vertelt Wilhelma. De geboren Zeeuwse prijst de Duitse gründlichkeit . “De manier waarop spullen in Duitsland werden gemaakt en hoe Duitsers er mee omgaan maakt dat we veel van onze oosterburen halen. We zijn maar twee dagen open (vrijdag en zaterdag, red.) en hebben dus wel tijd om met het busje de grens over te steken. We hebben een aantal vaste handelaren. Hebben er oog voor gekregen.”

‘Onze stad’

Voor de Verkoopfabriek zagen de levens van de trotse eigenaressen er heel anders anders. Wilhelma tapte pils in de Groninger nachthoreca. Het was niet geheel toevallig daar waar Arisanti, toen nog werkend voor een uitgever, haar zag staan achter een bar. Ze verloren elkaar nooit meer uit het oog. “Haha, het was wel even pittig de afgelopen tijd,” aldus Arisanti. “Maar je leert de taken te verdelen. De blijdschap overheerst nu. Het is zo fijn om in onze stad nu ook onze zaak te hebben.”

Inktvislamp

Meerdere keren ging het stel (soms letterlijk) onderuit met aankopen. “Dan moet je je verlies nemen,” zegt Wilhelma vastberaden. Maar er waren ook voltreffers. “We kochten ooit een bank aan. Ik zag het er gelijk in. En die ging acht keer over de kop. Maar we verkochten ook eens een tapijt voor 900 euro die later op een veiling voor tienduizenden euro’s wegging. Tja, dat hoort erbij. En die inktvislamp. Ook zo’n schot in de roos.”

Hip

Het is een wereld op zich. Die van de vintage. Slalommend over de 500 vierkante meter tellende vloer worden de zintuigen constant geprikkeld met trips down memory lane . Je ruikt opeens weer hoe het huis van oma vroeger rook. De stoffen en kleuren op de banken en stoelen doen terugdenken aan vervlogen tijden. Maar zonder te praten geven ze een boodschap af. Wanneer je goed spul koopt en er goed voor zorgt moet je gewoon lang genoeg wachten en dan is het vanzelf weer hip.

Verkoopfabriek Groningen is iedere vrijdag en zaterdag geopend van 10:00 tot 17:00 uur of op afspraak. Blijf op de hoogte via Instagram . Zaterdag 22 mei is iedereen welkom voor de feestelijke opening. Buiten staat dan een grote partytent. Er is een DJ, een band, hapjes en drankjes. En binnen de coronamaatregelen kan iedereen zijn of haar geluk beproeven. Om dat ene pareltje op de kop te tikken.