Eem noar De Paardeschuur voor een eierbal met bacon

Leuk hoor, allemaal nieuwe tentjes. Maar soms heb je gewoon zin in eem normoal doun. Eierballen lunch dus. En waar ga je dan naar toe? Naar De Paardeschuur natuurlijk. Zo goed als elke woensdag heeft de snackbar een speciale variant van de Groningse snack, als je hun facebookberichten mag geloven.

De eierbal is trots van Stad en Ommeland. Niet voor niets opgenomen in de lijst van cultureel erfgoed. Volgens de net verschenen eierballentest van HanzeMag is cafetaria De Paardeschuur één van de top-3 snackbars waar de lekkerste oer-Groningse heerlijkheid te verkrijgen is. Met knorrende magen lopen we richting Borneoplein.

Creatieve met ballen

Een lekkere eierbal maken is natuurlijk een kunst. De ragout moet kloppen, het eitje moet smeuïg zijn en de buitenlaag heerlijk krokant. Veel snackbars in Stad hebben hun eigen geheime recept, dat generatie op generatie wordt doorgegeven.

In de afgelopen Grote Groninger Eierballentest 2017 , georganiseerd door De Smaak van Stad en HanzeMag bij Brouwerij Martinus, komt cafetaria Koning als winnaar uit de bus. De nummers twee en drie zijn respectievelijk Kwalitaria Jolie en De Paardeschuur.

De laatste is zeer actief op Facebook. Met regelmaat kijken we watertandend naar hun posts waarin de snackbar diverse varianten van de Groningse snack aanbiedt. Zoals bijvoorbeeld de Spaanse eierbal en de eierbal met bacon. Tijd voor een bezoekje. We moeten snel zijn, want op=op.

De Paardeschuur

Het is vanuit ons kantoor wel een stukje lopen. Maar we hebben het er voor over, die barre tocht naar het Borneoplein. Het is iets over twaalven en de toko is net geopend. Het belletje boven de deur rinkelt keihard en mijn metgezel kijkt er met enige schrik naar.

“Hebben jullie ons bericht op Facebook gezien”, roept eigenaresse Pamela van achter de toonbank. “Ik heb de bacon eierballen echt net klaar!” Vallen wij even met de neus in de boter. Een blik in de schappen en we worden dubbel hitsig. De laatste twee Spaanse eierballen lijken op ons gewacht te hebben.

Meer = Meer

Mijn partner in crime en ik kijken elkaar aan. Hoeveel honger hebben we nou echt? “Maakt niet uit. We nemen sowieso de bacon eierbal en de Spaanse”, zegt mijn maat met een zelfverzekerdheid in zijn stem die mij geruststelt. Ik ben niet de enige met grotere ogen dan mijn maag.

“Beide eierballen dus?” Pamela moet even lachen. “Dan krijgen jullie eerst die met bacon. De smaak is wat subtieler, wat romiger. De Spaanse is wat pittiger. Als je die eerst proeft, dan smaakt de bacon niet meer zo goed.” Kom maar door met dat culturele erfgoed!

Bacon eierbal

De woorden subtiel en romig klinken meer als licht en smakeloos in mijn oren. Dat vooroordeel verdwijnt op het moment dat we de eerste eierbal voor onze neus geserveerd krijgen. Ik neem een hap en alles wordt even stil. De smaak is zo fantastisch, dat het even duurt voor ik mijn vriend om zijn mening kan vragen.

Een blik zijn kant op en het is duidelijk: hij ervaart precies hetzelfde. “Is het lekker”, vraagt onze gastvrouw. We knikken veelbetekenend en smakken wat. “Dit is het eerste uitstapje dat we met de snack hebben gemaakt”, vertelt Pamela. “Het is de meest logische combinatie natuurlijk: ham and eggs.”

Spaanse eierbal

We zijn nauwelijks van de smaakexplosie bekomen, of we krijgen de Spaanse variant van de Groningse snack. Deze lijkt wat donkerder van kleur. We kijken elkaar aan. Yes, let’s do this! Hap één en mijn ogen draaien weg. Hap twee en de smaak van de stukjes chorizo vermengt zich langzaam met de smaak van ei.

“Man wat is dit toch lekker. Zou het gezond zijn?” Ik kijk op mijn calorie-app. Een ‘normale’ eierbal is zo’n 240 kilocaloriën. Oooh, best netjes ja! Zonder enige wroeging stouwen we de rest van de Spaanse snack naar binnen.

Propvol

Het idee om gelijk weer terug te lopen, begint langzaam te verwateren. We zitten zo vol, dat een rustmomentje noodzakelijk is. Daarom kletsen we even bij met Pamela over de laatste eierballentest en over de vraag waarom de eierbal zo lokaal is. Het antwoord: je kunt de snack niet invriezen en de houdbaarheid is slechts drie dagen. Lastig voor de export dus.

Tijd om te gaan. Onze tocht naar het Borneoplein was het dubbel en dwars waard. Volg De Paardeschuur op Facebook voor meer experimenten met ons cultureel erfgoed. Dit is echt next level snacken.

Vrouger gingen Stadjers en studenten ‘eem noar V&D’. Hoe moet de Groningse consument, na het bankroet van het warenhuis, de leegte opvullen? Gelukkig zijn er veel alternatieven voor een middagje geld uitgeven. In ‘ Eem noar… ’ verkennen wij de mogelijkheden.