Eem noar: De nieuwe oude Stardust. Heropening met goodiebags, henna tattoos en dikke kortings

Eigenaar Jet voor de nieuwe oude Stardust.

Eigenaar Jet voor de nieuwe oude Stardust.

Steeds meer jonge, hippe winkels trekken weg uit Stad. Zo werd kortgeleden bekend dat ook Weekday z’n biezen pakt. Reden te over om eem een bezoekje te brengen aan een van de toffe winkels die Grunn nog wel rijk is. En laat het nou ook nog eens de heropeningsweek zijn van Stardust!

Stardust is al sinds jaar en dag een begrip in Stad. Niet echt nieuw dus. Toch waait er nu een frisse wind door de winkel: er is namelijk een nieuwe eigenaar. En dat is vintageliefhebber Jet.

Bruisend Grunn

Jet is ook het brein achter de Kloffieshop in Heerenveen, eveneens een vintage kledingwinkel. Toen ze merkte dat veel van haar klanten Groningse studenten waren die een bezoekje aan thuisthuis brachten, werd al gauw het zaadje geplant om hier een winkel te openen. Plus het feit dat ze eigenlijk liever in de stad woont: „Ik miste de creativiteit, het bruisende en de inspiratie.”

Het toeval wilde dat de oude eigenaren van Stardust rond die tijd een berichtje online plaatsten dat ze de winkel over wilden dragen. „Daar werd ik meteen heel erg blij van.” Zodoende werd Jet de nieuwe eigenaar van Stardust.

Duurzaam

Waarom vintage, dat vindt ze geen moeilijke vraag. „Ik vind dat we echt niet meer aan de fast fashion industrie mee moeten willen doen.” Dat komt door de impact op het klimaat en de uitbuiting van mensen die werken in de industrie, vertelt ze. „Je kunt er bijna niet helemaal los van komen doordat het zo in ons systeem zit. Maar als je een duurzame keuze kan maken door bijvoorbeeld vintage te kopen, dan is dat iets wat ik zelf heel graag doe en waar ik achter sta.”

Daarnaast heeft vintage kleding nog een hele dikke plus wat Jet betreft: „Geen item is hetzelfde, het heeft vaak hele mooie details en is veel kleurrijker dan kleding die nu wordt gemaakt.”

Eigen vibe

„Stardust heeft een heel eigen vibe”, vertelt Jet trots. „Klassieke vintage winkels zijn vaak een beetje donker, volgestouwd, muf. Stardust heeft een hele cleane and open uitstraling.” Dat valt inderdaad gelijk op als je over de drempel stapt. Er valt veel licht naar binnen door de grote ramen, er is gekozen voor een licht kleurenpalet en het staat vol met tropisch groen.

Alles wat in de rekken hangt, heeft Jet eigenhandig uitgezocht. „Daardoor kan ik een collectie samenstellen, zodat het echt een geheel wordt.” Toch is niet alles in de winkel vintage. „We werken met slow fashion merken. Dat zijn merken die nog niet helemaal duurzaam zijn, maar wel heel erg hun best doen om die kant op te gaan. Die combinatie vind ik qua styling heel leuk en interessant.” Zo gaan er ook tasjes van Silfen over de toonbank, een merk dat zoveel mogelijk gerecyclede materialen gebruikt.

Ten slotte wordt er in Stardust ook remade vintage verkocht, al sinds de oprichting. Dat zijn items die wel potentie hebben, maar op het eerste gezicht misschien voornamelijk op een bloemetjesgordijn leken. Lokale designers weten daar met wat aanpassingen toch weer wat stijlvols van te maken. „Dat is iets wat ik heel erg tof vind en waar ik ook graag mee verder wil gaan.”

Feest

Nog even over die heropening. Het is deze week namelijk een groot feest bij Stardust. Vanaf vandaag is er elke dag van de week wat te beleven in de winkel. We hebben het even voor je op een rijtje gezet.

Woensdag : Bij een aankoop in de winkel - of dat nou een jasje, tasje, of een dasje is - krijg je een goodiebag cadeau.

Donderdag : Deze dag brengen de Hennasisters Groningen een bezoekje aan de zaak om je look op te leuken met een henna tattoo.

Vrijdag : Het weekend wordt ingeluid met een happy hour. Met een drankje in je hand shoppen dus, en 10% kortings.

Zaterdag : Zaterdag is marktdag en daar sluit Jet zich bij aan met een streetsale. Alle kleding die niet goed genoeg bij de collectie past gaat die dag weg voor drie euro per stuk.

Zondag : Op deze dag vindt volgens Jet de leukste actie van de week plaats. Iedereen die naar de winkel komt, de vetste outfit die ze maar kunnen bedenken aandoet en daar een foto van maakt, maakt kans op een waardebon van 50 euro.

Ten slotte kun je ook meedingen naar een tasje van Silfen als je deze week naar de winkel komt en daar een post, story, of reel van maakt. Moet je Stardust wel even taggen natuurlijk.