Eem noar Donar? Basketballers spelen donderdagavond finale in ‘hopelijk bomvol’ Martiniplaza

Donar viert het feestje in de basketbaltempel van aartsvijand Den Bosch. De Groningers plaatsten zich ten koste van de Brabanders voor de finale van de BNXT League. Het was de ultieme wraak. Foto: Dijks Media / Robert Verboon / Foto header: Martiniplaza

Donar viert het feestje in de basketbaltempel van aartsvijand Den Bosch. De Groningers plaatsten zich ten koste van de Brabanders voor de finale van de BNXT League. Het was de ultieme wraak. Foto: Dijks Media / Robert Verboon / Foto header: Martiniplaza Dijks Media / Robert Verboon / Foto header Martiniplaza

Het is niet iedere dag dat Groningse sportploegen finales spelen, maar Donar heeft de tweede van dit seizoen al te pakken. De basketballers wonnen eerder de beker en kunnen deze week zowaar kampioen van Nederland én België worden.

Dat na een geweldige prestatie dinsdagavond bij en tegen aartsrivaal Heroes Den Bosch. Donar won met het kleinst mogelijke verschil: 100-101, na 68-68 in de eerste wedstrijd. Zoete wraak voor de eerdere uitschakeling in de nationale play-offs. Door de krankzinnige zege op de nationaal kampioen speelt de Groningse basketbaltrots een serie van twee wedstrijden tegen ZZ Leiden, één keer thuis en zaterdag uit in de Sleutelstad. Het is een beetje ingewikkeld, maar sinds dit jaar hebben Nederland en België de samenwerking opgezocht: de BNXT league.

‘Kolkende hal’

Uit ieder land komt een nationaal kampioen, maar ook een overkoepelende. Daarop maakt Donar dus nu kans. Leiden verloor eerder dit jaar de finale om het ‘Nederlands kampioenschap’ van, daar zijn ze weer, Den Bosch en bereikte de finale van de BNXT play-offs door het al jaren zeer sterke Oostende uit België over twee wedstrijden te verslaan.

Tot zover de administratie. Bas Kammenga, voorzitter van de supportersvereniging, was dinsdagavond in Den Bosch en kan niet wachten tot donderdagavond: “We hopen op een bomvol Martiniplaza. Leiden is uiteraard een sterke tegenstander, maar een uitverkochte en kolkende hal kan ons net het voordeel opleveren,” aldus de voorzitter. “Dus koop een kaart. Hier wil je bij zijn!”

Met voorsprong naar Leiden

In de Brabantse provinciehoofdstad waren Amerikanen Austin Luke (31 punten!) en Marquis Addison de uitblinkers voor Donar. Met name Luke schoot vanuit soms onmogelijke posities de ballen in het netje. Het mag donderdagavond wel iets minder spannend, zodat Donar met hopelijk een voorsprong de beslissende wedstrijd in Leiden kan aanvangen. Ook daar is Bas bij. “Waren we in Den Bosch al met 100 supporters aanwezig, dat aantal zal zaterdagavond denk ik verdubbelen.” Edoch eerst dus de thuiswedstrijd. Gaat dat zien!

Tickets voor de finalewedstrijd zijn te koop via de site van Donar . Studenten krijgen zes euro korting. Tip-off is donderdagavond om 20:00 uur. Voor de thuisblijvers: het duel zal live te volgen zijn op Ziggo Sport Tennis. Maar Martiniplaza is natuurlijk veel leuker!