Eem noar... Dikke Boterham: voor een ouderwetse boterham, zoals je die vroeger thuis kreeg

Eigenaresse Kim Hof.

Eigenaresse Kim Hof.

Een dik plak versgebakken brood van de bakker, krokant van buiten; zacht van binnen. Belegd met pittige kaas van de kaasboer, mals vlees van de slager of met een dikke laag zelfgemaakte pindakaas (met stukjes!). In Broodjeszaak Dikke Boterham draait het allemaal om de ouderwetse boterham, zoals je die vroeger thuis at, bij moeders aan de keukentafel.

Je vindt de nieuwe broodjeszaak op de hoek van de Steentilstraat, bij de Steentilbrug. De 28-jarige Kim Hof uit Bedum zwaait er de scepter. „Ik heb heel lang bij de bakker in Bedum gewerkt, en bij de Stadsslager hiernaast”, vertelt Kim, terwijl ze druk bezig is een dikke boterham met pindakaas te smeren. „Op een gegeven moment was ik toe aan een nieuwe uitdaging: en toen besloot ik een eigen broodjesszaak te openen.”

Dikke Boterham oogt knus, schattig en warm. Alles kleurt rood, roze en oranje en het symbool van de dikke boterham komt overal in het interieur terug. „Ja, ik hou wel van roze”, geeft Kim toe. „Ik ben wel een meisje-meisje, zoals ze dat dan zeggen. Maar ik wilde vooral dat het een warme uitstraling kreeg. En dat is volgens mij goed gelukt.”

Samenwerken met lokale tentjes

Less is more, dat is een beetje het motto van Dikke boterham. Je kunt kiezen uit een paar dikke plakken weitebrood, volkorenbrood of meergranenbrood. Dat brood wordt gebakken door bakkerij Crebas, die ook in de Steentilstraat zit. „Ik werk samen met allemaal lokale tentjes”, zegt Kim.

Qua beleg wilde ze een beetje out of the box denken. Weg met de standaard broodjes kroket, carpaccio of geitenkaas met honing. En terug naar de roots van de Hollandse belegde boterham. Daarom kun je kiezen uit pastrami (gepekeld rundvlees), grillworst, filet american, rosbief, ham, kaas, een dikke gehaktbal, zelfgemaakte pindakaas of choko vlokken. Ook deze ingrediënten worden geleverd door zaken uit de buurt „’t Vlees krijg ik van de Stadsslager. De kaas van Kaashandel van der Leij en yoghurt en melk haal ik van de zuivelboerderij.” En zo komt de kennis die kim bij de bakkerij en de slager heeft opgedaan, samen in deze broodjeszaak.

Home made pindakaas <3

De pindakaas maakt Kim helemaal zelf. „Dat doe ik gewoon in de blender”, zegt ze. Hoe precies, dat zullen we geheim houden, maar ondergetekende heeft geproefd en is dolenthousiast. Het goedje is hartig, smeuïg (maar niet plakkerig), en zo af en toe knapt er een dik stuk pinda tussen de kiezen. Nom, nom, nom! Zelfs de koffie smaakt er lekkerder door. De dikke boterhammen van Kim zijn overigens helemaal niet duur. Ze kosten tussen de 3,95 en 5,95 euro. Prima prijs-kwaliteitsverhouding.

Er is overigens veel meer dat Kim, die professioneel bakker is, zelf maakt. De gebakjes, bijvoorbeeld. Van tartelette (met verse aardbei) tot muffins en roombroodjes. „Ik wil eigenlijk nog veel meer dingen zelf doen, maar ik moet even rustig aan doen van mijn mentor”, zegt Kim lachend. „Ja die heb ik: een mentor. Ik ken hem van de bakkerij in Bedum en hij helpt me met van alles en nog wat.” Voor nu wil de eigenaresse eerst eens kijken hoe Stadjers op haar concept reageren.

Dikke Boterham is sinds zaterdag 29 april open. De zaak is, behalve op zondag en maandag, alle dagen open van 09.00 tot 17.00 uur.