Eem noar... Verswarenwinkel Lente aan de Akerkhof. "Winkel, met het gevoel van een markt"

Lente is het verlengstuk van de markt.

Lente is het verlengstuk van de markt.

Stadjers die van de markt houden, kunnen hun hart ophalen. Voor verse producten, goed advies en een beetje gezelligheid kun je tegenwoordig ook bij Lente terecht, aan de Akerkhof 32. „Wij zijn een winkel, met het gevoel van een markt.”

We hadden ons allemaal enorm verheugd op de komst van een markthal in Mercado, het nieuwe complex achter de voormalige V&D. Daar zouden een bakker, slager, groenteboer, zuivelwinkel en visboer zich onder één dak vestigen. Leek ons tof, een gezellige binnenmarkt, waar je (bijna) alle dagen van de week naartoe kon. Begin januari werd bekend dat die markthal er niet komt. Erg jammer. Maar we hoeven helemaal niet lang bij de pakken neer te zitten, blijkt nu. Verswarenwinkel Lente biedt exact dit gevoel.

Oké, het is een stukje kleiner dan een markthal, maar je kunt er wel precies dezelfde producten onder één dak vinden. Denk aan groeten, fruit, vlees, zuivel, brood, gedroogde peulvruchten, olijfolie en verse afhaalmaaltijden. Allemaal lokale en biologische producten.

Groenten en kruiden-expert

Thomas Bijl (28) runt de winkel samen met Geeske Smit (47), die ook drie keer per week met haar kraam ‘De Marktslager’ op de Vismarkt staat. Thomas is het gezicht van Lente, Geeske ondersteunt hem. Samen beschikken ze over een hele bult kennis. Geeske kan je alles vertellen over de vleeswaren, uiteraard. En Thomas is groenten, fruit en kruiden-specialist.

In groenten verdiept hij zich al sinds de middelbare school. Met oud-klasgenoten uit die tijd heeft hij nog steeds een gigantische moestuin van 1200 vierkante meter in het Stadspark. Kennis over kruiden deed hij op toen hij als kruidenspecialist op de markt werkte. Die kennis bundelt hij als hij in de keuken staat.


Verse maaltijden afhalen

En koken, dat doet hij ook in Lente. Verse afhaalmaaltijden, elke dag, vanaf nu. Woensdag waren dat Indonesische Rendang, Shashuka, een Midden-Oosten-gerecht, en salade met buffelmozzarella. „Koken, dat is waar het mij uiteindelijk om gaat”, zegt hij enthousiast. „We gebruiken producten uit de winkel. Er gaat hier niks verloren.”


Verlengstuk van de markt

Een winkel in marktstijl dus. Zo beschrijven de eigenaren Lente. Waarom Grunn hier behoefte aan heeft? „Kijk hoe druk het is op de markt”, zegt Geeske. „Wij zijn een verlengstuk van de markt.” Want het is niet elke dag markt. Maar Lente is vanaf nu wel (bijna) elke dag open.

„We willen mensen nieuwsgierig maken naar producten, en van goed advies voorzien”, vervolgt Geeske. Dat kan allemaal zelfs onder het genot van een kopje koffie. „De koffiepot staat hier altijd aan”, zegt Thomas enthousiast.

Lente is sinds 21 maart open van maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 20.00 uur.