Eem noar... Wirwar: het bordspellenwalhalla waar ze zelfs op drukste dag persoonlijke aandacht hebben

Foto's van Willem Groeneveld / Sikkom

Foto's van Willem Groeneveld / Sikkom

De rij staat nog niet tot halverwege de Oude Kijk in ‘t Jatstraat, maar druk is het daags voor kerst in spellen- en puzzelwinkel Wirwar. Het lijkt zelfs een beetje chaotisch, maar schijn bedriegt en niemand staat er met enig chagrijn vanwege de drukte. Integendeel. Alleen maar vrolijke koppen vullen de prachtige zaak.

Wirwar is een begrip in Stad en Ommeland. Het kleine winkeltje zit aan een van de mooiste middeleeuwse straten in het centrum en leeft weer helemaal op na de moeilijke coronatijd, waarin het water tot aan de lippen kwam. Hoe anders is dat vandaag rond drie uur in de middag. Een moeder en dochter struinen door de schappen. Een paar studenten speurt naar dat ene hilarische spel voor clubavonden. Iets verderop zoekt een jong stel een kerstcadeau uit. Daarnaast grasduint een gast naar wat kwijtgeraakte onderdelen, zoals een dobbelsteen en andere spelattributen. Want die verkopen ze gewoon los bij Wirwar.

Man, wat een fijne drokte


In het midden van de kleine zaak hopen verschillende mensen zich op. Het is niet direct duidelijk of ze in de rij staan voor de kassa, of dat ze zich vergapen aan het enorme aanbod met bordspellen en puzzels. Zo heeft Wirwar alle 2034829 varianten van Kolonisten en 492 soorten schaken en zestien variabelen van qwixx. Zeker is wel dat de klanten het, ondanks de drukte, naar hun zin hebben. Dat sentiment wordt verraden door de twinkelende ogen en brede grimassen. En terecht overigens. Wirwar is misschien wel de warmste, fijnste en leukste winkel van Stad. Dat begint, zeker in de donkere dagen, bij de etalage. Meer kerst dan dit wordt het niet.

En dat gevoel wordt binnen compleet gemaakt. Met dank aan de vrolijkheid die al die spellen in de schappen uitstralen. Komt ook door de huiselijke uitstraling van de vloerbedekking. Maar het ligt vooral aan de ongekende vriendelijkheid en de uitmuntende kennis van het personeel. Zelfs op de drukste dag van het jaar nemen ze alle tijd voor de klant. Gerichte vragen worden vlotjes beantwoord. „Nee, overal uitverkocht. Helaas.” Maar er wordt ook tijd genomen voor open vragen, zoals: „Ik zoek een leuk spel voor mijn vriendin en mij. Niet te veel leunend op geluk. Met een lading tactiek en de mogelijkheid om elkaar dwars te zitten.”

Leve Wirwar

Een kleine 40 seconden later heeft de medewerker twee spellen uit de kast getrokken waarna de snelle, doch grondige en gedegen speluitleg volgt. Ondertussen staat ze ook nog vakkundig andere klanten te woord. Ongekend. Drie minuten later weet ik precies welk spel ik wel en niet moet hebben. Tot voorkort nog nooit van gehoord, maar nu overtuigd dat dit de beste aankoop ooit is. ‘Hier gaan we heel wat plezier aan beleven en ruzies over krijgen’, verkneukel ik mezelf alvast.

Het afrekenen gaat vervolgens net zo vlot, net zoals het inpakken. Helaas is het te druk om nog een paar uur te besteden in de winkel, starend naar het overweldigende aanbod spellen en met interesse alle bevlogen uitleg aanhoren. Anders was ik zeker nog eem gebleven. Maar nu sta ik nog geen tien minuten na aankomst alweer buiten met extra zin in kerstavond. Want erg benieuwd wat de vriendin van de aankopen vindt. En sowieso is het altijd handig om kadootjes te kopen waar je zelf ook wat aan hebt.