Een dag uit het leven van een mainstream media-journalist

Een deel van de Dagblad van het Noorden-redactie

Een deel van de Dagblad van het Noorden-redactie

Dagblad van het Noorden melde gisteren dat het zuivel, dat dankzij de staking bij Albert Heijn de schappen niet haalt, wordt weggegooid. Tegelijkertijd hield RTV Drenthe een poll op Facebook over de Nederlandse driekleur: hoe hangt de vlag bij jou?

In de reacties trekken mensen fel van leer. Zo stelt Rene Wiersma dat de mensen bij DvhN AP-slaafjes zijn. Op de Facebookpagina van RTV Drenthe emmert Mario van Vleuten dat media haar werk goed doet in opdracht van de corrupte regering. „Ze proberen alleen maar weer tweedeling te creëren. Dus ik zou zeggen, hang de vlag zoals jezelf wil. Ik denk dat bij Rutte en Kaag de Europese vlag aan de gevel hangt. Want die hebben Nederland allang verkocht.”

De AP-slaaf

In de geest van die mensen probeer ik hieronder een schets te maken van de gemiddelde dag van de mainstream journalist. Ik heb geen idee wie de poll bij RTV Drenthe heeft gemaakt, het stuk op Dvhn.nl, over het weggegooide zuivel, is geschreven door Jan Schlimbach. Beter bekend, volgens Rene Wiersma, als AP-slaaf.

Elke ochtend wordt Jan om 7:30 uur wakker. Bakje pleur, broodje, kinderen naar school en zelf op het fietsje naar de krant. Daar wordt traditioneel de dag geopend met de fax van Rutte (of Kaag als Rutte op vakantie is) met daarin allerlei opdrachten die de krant die dag moet uitrollen. Gister staat in de fax dat om 16:53 een artikel moet verschijnen over weggegooid zuivel door de Zaanse grootgrutter. Voor het gemak heeft Rutte alvast een naam van de woordvoerder, die ook in het complot zit, van het distributiecentrum meegegeven. Die kan Jan bellen voor quotes, zodat de leugen nog meer gestalte krijgt.

Zo rolt Jan

Jan tikt, want zo is hij, gedwee het stukje. Een kwartier na publicatie belt zijn buurman met de vraag of het echt zo is. Jan bevestigt het. Want dat is het werk van een journalist. Schrijven wat de corrupte regering voorschrijft en daarmee iedereen verneuken, ook zijn buren, vrienden, sportmaten, kinderen, neefjes, nichtjes, broers, zussen, iedereen wordt voorgelogen door Jan zonder enige vorm van wroeging. Dit keer gaat het over zuivel, vandaag over stikstof morgen over immigratie.

Allemaal om agenda 2030 heimelijk uit te rollen. Daar is het Jan ook om te doen. En daarom jokt hij als een loeder tegen iedereen, zelfs zijn naasten. Daarin staat Jan niet alleen. Er werken zo’n 18.000 journalisten in Nederland en 320.000 in Europa. Allemaal gewone mensen, die in gewone straten wonen, met gewone buren, gewone hobby’s, gewone kinderen die naar gewone scholen gaan en ze beoefenen gewone sporten met weer gewone mensen of spelen in gewone bandjes met weer gewone muzikanten. Misschien woont er wel eentje bij jou in de straat of zit er eentje bij jou op volleybal. Met zoveel journalisten is de kans daarop groot. En al die mensen zouden stiekem een geheime agenda uitrollen en iedereen bedotten?

Koekoek

En dat voor een schamel loontje? Want het is geen hele dik betaalde bedrijfstak. Integendeel. Voor alle freelancers is het keihard werken om een boterham te verdienen. En in ruil voor die karige vergoeding zouden ze iedereen de wereld voorliegen? Doe toch eem normaal. Ik ken Jan. Dat is een hele vriendelijke vent met het hart op de juiste plaats. Een kerel met veel vrienden en bekenden in Groningen. Een geliefde vent met de mooiste lach van het Noorden en een sterk rechtvaardigheidsgevoel, zoals zoveel journalisten dat hebben. En die man zou een slaafje zijn van AP of in opdracht van corrupt Den Haag tweespalt zaaien?

Klinkt gek? Is ook gek. Het is compleet gestoord om zo te denken. Maar voor René, Mario en vele anderen is het heel logisch. Dan vraag ik me af wie hier nou de spookrijder is. Degene die denkt dat alle anderen spookrijden?