Een jaar na de verwoestende brand bloeit de oudste(?) boom van Stad als een jonge God

Foto van Nico Swart/Twitter

Foto van Nico Swart/Twitter

Wat klootjesvolk zette bijna een jaar geleden, in het natuurgebied bij Kardinge, een prachtig en levend monument in de hens. Destijds is een hoopvolle poging gedaan om de iconische boom te redden. Dat is gelukt, want een jaar later is de 150 jaar oude knots langzaam op weg richting oude glorie.

De hulpdiensten kregen op maandag 30 mei 2022 de melding dat de ‘dikste (en vermoedelijk oudste) boom van Groningen’ aan het Elema’s Pad in vuur en vlam stond. Niet alleen de brandweer rukte uit naar de plaats delict. Ook de Gemeente Groningen en Natuurmonumenten waren aanwezig voor de nodige boomzorg. Hard nodig, want er werden temperaturen gemeten van meer dan 200 graden. Dat is gewoon nog warmer dan het Forum in hartje zomer, echt heet dus. Zo heet zelfs, dat gevreesd werd dat de boom niet meer viel te redden.

Dikke reddings

Uiteindelijk is, mede vanwege het belang van de boom (er leven heel veel dieren in en van de boom), toch een reddingsactie op touw gezet . De beschadigde delen van de boom zijn verwijderd en gezonde stukken zijn teruggeknot. Knotten is een vakterm en valt het best te vergelijken met één keer in het jaar naar de kapper gaan om de tondeuse er overheen te jagen. Dat was duidelijk zichtbaar na de reddingsactie want waar eerst een metershoge boom stond, was alleen een hele, hele dikke stam over.

Drie maanden na de brand kwam de boom alweer behoorlijk tot leven. Maar dit voorjaar laat de wilg pas echt zien dat die nog lang niet afgeschreven is. Hardloper Nico Swart heeft tijdens een rondje Kardinge een mooi kiekje geschoten van het oude bakbeest. Hoewel het nog jaren gaat duren tot de boom weer volledig hersteld is, is het mooi om te zien dat de kenmerkende wilg deze idiote, puberale rotstreek overleefd heeft.