Een van de mooiste busjes van Groningen staat te koop: 47 jaar oude VW Transporter

De VW. Foto van Bianca

Er komt veel troep voorbij op de Facebook-marketplaces. Maar af en toe zit er iets wonderschoons tussen. Zoals deze oude VW Transporter, uit de tweede generatie. Stadjer Bianca Gerrietsen is eigenaar van paleisje op wielen en neemt er met pijn in het hart afscheid van.

„Toen ik 18 was heb ik een tijd met zo’n busje door Australië gereisd”, legt de 40-jarige Groningse uit. „Ik raakte helemaal verliefd op de VW. Zelf wilde ik ook graag een camper kopen, en ondanks dat mijn vader zei dat ik beter een nieuwer model kon aanschaffen, wist ik zeker dat dit hem moest worden.”

Droom

Op haar 24e koopt Bianca de bus op de meest onheilspellende datum ever: op 6 juni 2006. Jawel 6-6-6, het getal van de duivel. „Dat bleek geen goede datum te zijn. Een uur na de aankoop was het motorblok kapot”, blikt Bianca terug. „Die is later nog een keer kapotgegaan. Nu ligt er een compleet gereviseerd blok in.”

Sowieso blijkt het busje een handenbindertje te zijn. „Er is altijd wat mis”, verklapt Bianca eerlijk. „Roest is een eeuwig ding bijvoorbeeld. Het is lang oplappen en pleisters plakken, maar op den duur moet je complete delen vernieuwen. Dat hebben we twee jaar geleden gedaan.”

Verre reizen

Daarnaast hebben Bianca en partner veel tijd gestoken in het interieur. Dat is dus niet meer origineel. „We hebben er een campertje van gemaakt. Niet alles is ragfijn, soms valt er een knop of moet je ergens een tik opgeven, maar het is wel beetje bij beetje onze droomauto geworden.”

Nu, 16 jaar na de aankoop, kijkt ze samen met haar gezin terug op prachtig avonturen met het busje. „We hebben fantastische reizen met de bus gemaakt, zo zijn we zelfs een keer naar Marokko gereden. Spanje en Portugal hebben we ook vaak aangedaan.”

Daarom in de verkoop

De laatste jaren wordt dat mede dankzij de kinderen minder en drukte op het werk (ze zijn eigenaar van Pitch & Put op Kardinge), vertelt Bianca. „Een keer per jaar gaan we kamperen met vrienden, dan gaat ‘ie mee. Verder hebben we hem de afgelopen zomers verhuurd, maar daar komt toch veel werk bij kijken. En verder staat het busje vooral stil. Dat vinden we enorm zonde en daarom hebben we besloten hem te verkopen. Dat idee had ik al toen ik zwanger was, maar van mijn vriend mocht ik toen niet zulke beslissingen nemen hahaha.”

Dan nog eem wat praktische informatie. De bus staat voor 17.950 euro te koop en stamt uit 1975. Er zit dus een nieuwe motor in en in de loop der jaren is er van alles aan gedaan. En de APK is geldig tot december 2023. De bus is, volgens Bianca, in prima conditie en keurig in onderhoud geweest bij Wagen Folks in Drachten. De binnenkant is, zoals gemeld, zelfbouw met een klapbank waar je een bed van kunt maken.