Eh, wtf? The Market Hotel biedt tijdens ESNS hotelkamer aan voor 10.030 euro per nacht

De kamer op booking.com.

De kamer op booking.com.

Dat hotels de prijzen van hun kamers flink omhoog gooien tijdens Eurosonic Noorderslag is geen geheim. Stad kan de 40.000 bezoekers die op het muziekfestival afkomen helemaal niet bergen, dus er is altijd schaarste. Maar dat er woensdag 10.030 euro voor een kamer werd gevraagd, dat is natuurlijk de idioterie voorbij. Hoe zit dat?

„Ik zat woensdag op booking.com te zoeken naar een kamer, en zag toen deze kamer van The Market Hotel staan”, vertelt de bezoeker die ons tipte. Hij werkt in de muziekindustrie in het buitenland, maar wil graag anoniem blijven. „Het was de enige kamer die nog beschikbaar was in Groningen. Ik dacht 10.030 euro!? Ik heb er meteen een printscreen van gemaakt, om naar mijn vrienden te sturen. We moesten lachen en zeiden tegen elkaar: wauw, zie je wel. Ze proberen het gewoon.”

Want dat het een duur grapje zou worden om in Grunn te overnachten tijdens ESNS, wist deze bezoeker heel goed. Daar staat Eurosonic om bekend. „Het is zeker last minute bijna onmogelijk nog een kamer te vinden die minder dan 300 euro per nacht kost”, vertelt hij. Maar 10k!? Wtf. „Dat gaat toch niemand betalen, zou je denken?”

‘Prijs hoog zodat kamer niet geboekt wordt’

Als we een woordvoerder van The Market Hotel vragen naar dit absurde bedrag, laat zij vriendelijk weten dat het ook niet de bedoeling was dat iemand het geld ervoor neer zou leggen. Het is een tactiek, die dure kamer. „We hebben dit zo ingesteld, zodat de kamer niet geboekt kon worden. De organisatie van ESNS verbleef in ons hotel, en omdat er nog wel eens wat verschoof, hadden we deze kamer nodig.”

Het zou het lachwekkende bedrag inderdaad kunnen verklaren. Maar moet dat dan per se op booking.com staan? Waarom halen ze zo’n kamer niet gewoon offline. Wat als iemand het geboekt had? Duizend vragen! „Dat gebeurt dus niet”, reageert de woordvoerder ineens een stuk minder vriendelijk. „Dat hij niet geboekt wordt, is ingecalculeerd.”

Meer dan deze info is niet relevant voor Sikkom

Op de vraag hoe ze dan eigenlijk op zo’n bedrag van 10.030 euro uitkomen, en waarom ze er bijvoorbeeld geen 50.000 van maken, wil ze niet reageren, omdat dat ‘niet relevant is voor mij om te weten.’ En als ik nog meer vragen heb dan mag ik een mailtje sturen.

Nou ja, hier moeten we het eerst maar even mee doen dan. Blijkbaar kunnen er kamers op booking.com verschijnen met dit soort absurde prijzen. Maar het is dan dus NiEt De BeDoeLiNG DaT jE BoEkt!!! Want dat heeft het bedrijf ingecalculeerd, dat je dat niet doet. Dan weet je dat eem.

Betaalbare kamers via AirBnB

De ESNS-bezoeker die ons tipte heeft uiteindelijk gelukkig nog wel een kamer kunnen vinden, via AirBnB, en voor minder dan 300 euro. „Dat kwam heel toevallig nog ineens op mijn pad woensdag.” Dus die heeft, net als wij , een toptijd gehad in Grunn. Het zou wel mooi zijn als er in de toekomst niet zulke absurde bedragen worden gevraagd voor kamers. 300 euro per nacht is natuurlijk ook al wel een tikkeltje buitensporig.

Slaapboten

Woensdag namen wij een kijkje bij de slaapboten die elk jaar in de Eemskanaal aanmeren voor ESNS. Op de acht boten waren duizend kamers beschikbaar. Die waren ook al niet goedkoop: de kamers kosten tussen de 180 en 280 euro per nacht. Check de video die we over deze boten maakten hier .