Eigenaar gecrashte dure Mercedes: "Ik werd overvallen door gemaskerde mannen met pistolen. Daarom vluchtte ik"

Lorenzo Huizinga moest woensdagochtend vluchten voor overvallers. Foto: DVHN/Matthijs Sorgdrager

Een peperdure, witte Mercedes knalt woensdagochtend tegen een gevel in Groningen. De politie spreekt van een beroving. Wat is hier gebeurd? Dit is het verhaal van de bestuurder.

Via bronnen ontdekken we dat de gecrashte auto eigendom is van autoverhuurbedrijf Luxurycars Exclusive, dat vele dure wagens in het park heeft. Volgens filmpjes op Snapchat was het zelfs Lorenzo Huizinga, de 23-jarige eigenaar van het bedrijf, die achter het stuur zat ten tijde van de crash. Interessante informatie waar we gaarne enig speurwerk in steken.

Op zoek naar Lorenzo

De zoekopdracht op Google en KvK.nl naar Luxurycars Exclusive leidt naar een pand aan de Atoomweg in Groningen. Het is een groot complex met meerdere kantoren erin. Het verhuurbedrijf heeft zijn eigen ingang, maar niemand doet open.

Online is nog een adres te vinden: een loods op een klein industrieterrein in Leek. Het pand is, volgens het kadaster, eigendom van Huizinga. De plek is verlaten. In een andere zaak, in dezelfde loods, is het donker. Een vrouw zit op een stoel doelloos in het niks te staren. Na een paar keer kloppen doet ze de deur open en mompelt wat. Ze weet niets te vertellen.

Een medewerker van een ander bedrijf op het terrein weet dat er luxe auto’s werden verhuurd en dat de huurders ze graag even uittesten. „Dat maakt wel lawaai ja.” Inmiddels zit het bedrijf er niet meer, vertelt hij.

Niet lang daarna belt Lorenzo. Hij wil vertellen wat er is gebeurd.

In de parkeergarage

Het is woensdagochtend, even voor acht uur. Lorenzo loopt de parkeergarage in onder zijn appartement op de hoek van de Barestraat en de Hereweg. In de parkeergarage staan twee van zijn auto’s. Plotseling hoort hij geritsel. „Ineens sprongen daar drie of vier mannen tevoorschijn. Ze waren helemaal in het zwart, hadden bivakmutsen op en pistolen bij zich.”

„Ik dacht maar één ding: ik moet vluchten.” Hij springt in zijn andere auto en doet de deuren op slot. „Eén van de mannen sloeg met zijn pistool tegen het raam aan de bestuurderskant.” Hij geeft vol gas en scheurt in een moordend tempo de garage uit. Hij weet: de hekken naar de parkeergarage gaan langzaam open. „Daar kon ik niet op wachten. Daarom gaf ik vol gas en knalde ik zo door de hekken heen.” b

„Ik dacht alleen dat die hekken wat steviger zouden zijn. De auto ging er makkelijk doorheen, daarom crashte ik tegen de gevel.” Lorenzo ziet dat de auto begint te roken, stapt uit en zet het op een lopen. Via de Herewegbrug komt hij achter het Hoofdstation terecht. Daar valt hij flauw. Een medewerker van het UWV sleept hem het pand in en daar haalt de ambulance hem op. Donderdag wordt hij uit het ziekenhuis ontslagen.

Waarom?

Hoe het nu gaat? „Niet zo goed. Ik heb last van mijn nek en een lichte hersenschudding. Ik slaap slecht door de pijn, maar ook omdat het allemaal weer voorbij flitst. Ik hoop dat de viezerikken die dit hebben gedaan worden gepakt en een beste straf krijgen.”

Wat de reden van de overval is weet Lorenzo niet, zegt hij. Er valt best wat te halen. „Ik heb een paar dure klokjes en er wordt veel contant afgerekend.” Speelde er wellicht een conflict of wilden mensen wraak nemen? Er staan nogal wat venijnige reviews over zijn bedrijf online. „Niet dat ik weet. Was het maar zo, dan wist ik ook waarom dit is gebeurd.”

De politie meldt dat er nog geen verdachte is aangehouden in de zaak.