Ein, zwei, drei, zaufen in de Suikerfabriek: het Oktoberfest barst binnenkort weer los!

Jawohll! Nog een paar weken en dan wordt Groningen weer omgedoopt tot het München van Nederland. Want: Oktoberfest! Oftewel, een halve liter in je linker, en een bratwurst in de rechter. En nog mooier: er zijn nog kaarten.

Suikerfabriek

Anders dan de vorige editie, kun je dit keer in de Suikerfabriek genieten van het grote biervertier. In een gepimpte ruimte van prachtige bloemen klinkt het geklets van gevulde pullen. En natuurlijk geen Oktoberfest zonder de traditionele muziek van onze oosterburen.

Om in de sfeer te komen: laat Legata’s Lederhosen Power maar vast even uit je speakers knallen. Dit olijke accordeonduo is een van de artiesten die 14 en 15 oktober Grunn zal laten bruisen van plezier.
Organisator Martijn Verbeek kijkt ernaar uit. “Vorig jaar was het ontzettend geslaagd. Toen was het net na de coronatijd, waardoor de kaarten erg snel uitverkocht waren. Maar nu gaat het ook rap. Groningen lijkt er weer zin in te hebben.”

Afgelopen editie trokken de dirndls en lederhosen naar de tent op de Grote Markt. “Daar kunnen we het dit jaar niet houden omdat de Grote Markt verbouwd wordt. In het centrum is natuurlijk het meest ideaal, maar gelukkig is het Suikerunieterrein ook een mooie locatie”, zegt Verbeek.

In drie stappen bij de bar

“Er is een apart gedeelte voor de toiletten en het eten. In het feestgedeelte staan rechts, links en in het midden bars. Binnen twee of drie stappen kun je je bier bestellen. Daardoor hoef je nooit langer dan een minuut te wachten voor je met bier in je handen staat.”

Lamme armen zul je door de pullen trouwens niet krijgen. Want waar ze in Duitsland de kouwe gouwes vaak in literformaat serveren, daar krijg je ze in Grunn in het kleinere broertje. “We kiezen voor halve liter pullen, omdat we merken dat als het in een literversie gaat, mensen ontiegelijk snel drinken. Op een of andere manier moet het bij veel lui zo snel mogelijk tot de bodem leeg, haha. Dat lijkt ons niet echt nodig.”

14.000 liter bier

Dat betekent trouwens niet we in Stad bescheiden consumeren. Nein: vorig jaar waren er over twee dagen 5.000 gasten. Aan het eind van de rit was er 14.000 liter bier uit de tap gestroomd. Een bierscore van een kleine drie liter per persoon. “We gaan er maar vanuit dat er bij het proosten flink wat gemorst is.”

Wat het Oktoberfest ook zo mooi maakt volgens Verbeek, is dat iedereen in hetzelfde kloffie rondloopt. ‘Je ziet geen verschil tussen arm en rijk. Mensen praten daardoor sneller met hun buurman of buurvrouw.” En ja, van het een komt dan soms het ander. “Ik hoor regelmatig dat iemand een relatie aan het feest heeft overgehouden.”

Kaartje scoren

Bier, bratwurst, accordeons, en er wacht dus misschien wel een leuke Heidi of Wilhelm. Een dekselse Duitse cocktail waar je je binnenkort dus aan kunt wagen. Als je 18 jaar of ouder bent en 25 euro in de knip hebt, dan kun je hierrrr een kaartje halen voor dit spektakelstuk. Beide avonden duren van 19.00 tot 01.00 uur.