Eindelijk paal en perk aan ombouwen kamers naar studio: ‘Stop het spekken van huisjesmelkers’

Foto archief DvhN

“Wat een overwinning!” Marinus Jongman, oud-voorzitter van de Groninger Studentenbond is dolblij. Alsof zijn favoriete voetbalclub net Europees voetbal heeft binnengesleept. Alleen gaat het hier om een (aangenomen) motie in de gemeenteraad die de ombouw van kamers naar studio’s drastisch moet inperken.

En dat is nodig. De afgelopen jaren is menig studentenhuis in Stad omgebouwd naar een pand met studio’s. Dat betekent in bijna alle gevallen minder woonunits en een fors hogere huur. Omdat je voor een studio met eigen douche, keuken, toilet en voordeur huurtoeslag mag aanvragen gaat een student er financieel vaak niet eens op achteruit. Enkel vangt de verhuurder wel significant meer centjes. Geld dat uit de maatschappij wordt gehaald via de Belastingdienst.

Bijna 500 verdwenen kamers

Laatstgenoemde is de grote verliezer en in het kielzog daarvan de belastingbetalende Nederlandse burger. Maar uiteindelijk ook de woningruimtezoekende student. Alleen al de afgelopen twee en een half jaar verdwenen bijna 500 (!) kamers in Groningen. Die werden omgebouwd naar studio’s met recht op huursubsidie.

De PVDA, Student & Stad, SP, Partij voor de Dieren en D66 dienden daarom een motie in om deze praktijk een halt toe te roepen. De partijen zijn van mening dat het voornaamste doel ‘het spekken van huisjesmelkers’ is met als gevolg dat er simpelweg en logischerwijs minder woonruimte is. Die motie werd deze week aangenomen.

‘Maar mooi gelukt’

“We hebben hier vanuit de Studentenbond jarenlang voor gelobbyd en nu is het toch maar mooi gelukt,” vertelt Marinus trots. “Al in januari moet de wethouder bij het ‘meerjarenplan wonen’ presenteren hoe hij dit aan banden wil leggen. Dan is er dus concrete uitwerking.”

Je zou denken dat iedere weldenkende Stadjer, dus zeker de heren en dames politici deze motie steunen, maar de VVD en PVV stemden tegen.