Elke ochtend file des doods vanuit Leek en Zuidhorn richting Groningen dankzij afsluiting A7

File op de Azeem

De A7 bij Groningen wordt stevig onder handen genomen. De snelweg is bijkans onherkenbaar met nieuwe op- en afritten. Allemaal onderdeel van de aanpak Ring Zuid. De verbouwings gaat best prima, zonder al te veel overlast. Maar dat is sinds gisteren anders.

Er is namelijk maar een rijbaan beschikbaar voor het verkeer uit de richting Drachten/Leek. En er komt nogal wat verkeer vanuit het Westerkwartier en Jellejelleland richting de metropool van het Noorden om hier te werken, studeren of gewoon eem in de beschaving rond te huppelen. Lange files zijn dan ook het gevolg van de afsluiting.

File, file en nog eens file

Zo stond gister de hele ochtend een file van ongeveer 11 kilometer tussen Leek en Stad. Ook de alternatieve routes stonden muurvast. De Friesestraatweg was bijvoorbeeld ook een rij stilstaand verkeer van Zuidhorn naar Stad. De toevoerwegen naar deze uitvalswegen hadden het ook de hele dag daardoor zwaar te verduren, zowel in Stad als op het Ommeland.

Vanochtend was dat niet anders. Weer stond de A7 over 9 kilometer muurvast en op de Friesestraatweg was het ook geen doen. Geen idee wat mensen eraan vinden, maar ze staan ervoor in de rij (grapje van Herman Finkers).

De ellende houdt nog wel eem aan. Steker: elf dagen lang is er maar een rijstrook beschikbaar op de A7. Wil je niet in de file eindigen: stap dan op de fiets of in de bus of trein (als die rijden).