"Enge berichten" en bedreigingen aan het adres van Vindicat: bewoners elders ondergebracht

Vindicat aan de Grote Markt. Foto van Patrick Wind

„Hele enge berichten en doodsbedreigingen” krijgt Vindicat na publicaties over de gehavende ganzen in een studentenhuis. Uit voorzorg zijn de bewoners van het pand elders ondergebracht, meldt RTV Noord.

Op de site van de regionale omroep vertelt Adriaan Zoetmulder, de hoogste baas van Vindicat, dat het gaat om e-mails en telefoontjes. „Het zijn echt hele enge berichten en zijn daarover in contact met de politie.” Genoeg reden om de bewoners voor hun veiligheid elders onder te brengen.

Intern onderzoek

Daarnaast geeft de Vindibaas wederom aan dat maatregelen worden getroffen. Het huis is een jaar geschorst en mag bijvoorbeeld niet meer in groepsverband meedoen aan verenigingsactiviteiten. Individueel kunnen de betrokken leden ook nog straf verwachten. „Er loopt een intern onderzoek.”

De rector geeft verder aan dat Vindicat geen eigenaar van het pand is en dat het buiten de vereniging om gebeurde. „We kunnen niet al onze tweeduizend leden elke minuut van de dag in de gaten houden.” Desondanks ziet Adriaan het wel als een belangrijke wake-up call . „ Wij nemen dit incident uiterst serieus. We gaan het er zeker nog over hebben en proberen in de toekomst hier meer op toe te zien.”

Aangifte

Eerder gaf Stichting Ganzenbescherming Nederland aan aangifte te doen . ,,Ik hoef niet te weten hoe studenten een grap uithalen met ganzen, waarbij ook nog een hakenkruis op de muur staat. Dat mogen ze aan de rechter uitleggen. Ik ben ontgoocheld en verbaasd dat mensen menen dieren te kunnen uitbuiten voor hun egoïstische plezier. Het gaat om levende wezens hè, echt, dit gaat alle, alle ethische regels te boven’’, aldus Trizin van de Ganzenbescherming.

Op het stadhuis reageren ze ook verbolgen op het incident. De woordvoerder van de burgemeester laat echter weten dat het niet onder de interventieladder valt. Dat betekent dat de gemeente geen actie onderneemt naar Vindicat.

Met de ganzen gaat het ondertussen goed. Ze hebben onderdak gekregen bij Bikers 4 Animals waar ze in alle rust kunnen aansterken.