Epische cafetaria De Paardeschuur stopt eind dit jaar. Dus nog eem ’n aaierbal haaln’ bij Pamela aan het Borneoplein

Een archieffoto uit 2017 van De Paardeschuur

Voor een klein bakje patat hoef je hier niet bang te zijn, de bakjes worden altijd goed gevuld. De aaierballn zijn van een culinair bijzonder hoogstaand niveau en al bijna 27 jaar heeft Pamela ten Hoope de touwtjes stevig in handen. De Paardeschuur aan het Borneoplein is een ongecompliceerde eerlijke Groningse cafetaria. Met liefde voor het ambacht. Daarom was het besluit te stoppen een moeilijke.

“Roep je Indische Buurt, dan zeg je Paardeschuur,” schrijft Petruscha op Facebook. En er zijn meer emotionele reacties op de aankondiging van Pamela dat ze stopt met haar cafetaria. “Eeuwig zonde,” “Bedankt voor de zalige eierballen,” “Neeeeee, niet jullie.” Het mag duidelijk zijn. Dit is niet zomaar een willekeurige patatboer.

Dicht voordat het moet

Pamela realiseert het zich terdege. “Maar het is echt tijd. Ik wil met opgegeven hoofd de deur hier voor een laatste keer kunnen dichttrekken. En daarom stop ik nu.” Nu is trouwens per 1 januari volgend jaar. Dus gelukkig kan er nog even genoten worden van de huisgemaakte aaierballen, hamburgers en speciaalsaus. Doorlopend verzint Pamela nieuwe variaties op het Groningse erfgoed. Zo laafden wij ons al eens aan een ‘eierbal bacon’ .

“Het is een combinatie van factoren,” legt de 61-jarige eigenaresse uit. “Ik ga dicht voordat ik dicht moet. Wie weet wat de toekomst brengt? De rekeningen worden hoger, de energie duurder en de inkoop steeds duurder. Ik kan toch geen vijf euro voor een patatje gaan vragen? Dat wil ik niet en kunnen de mensen hier in de buurt niet betalen.”

Ambachtelijke producten

Met de aanstaande sluiting van De Paardeschuur gaat daarmee ook ambacht verloren. “Ik weet het. Onze zelfgemaakte producten zijn erg populair en het is inderdaad doodzonde dat dat nu verdwijnt,” zegt Pamela met pijn in haar hart. “Maar mensen hebben nog drie maanden de tijd om hier langs te komen.”

Ook zonder de diverse crisissen had de energieke horecavrouw wellicht het besluit genomen te stoppen, maar de zware omstandigheden van de afgelopen jaren lijken ook aan het Borneoplein een rol te spelen. En zo ontstaat een zorgelijk beeld. Bij veel ondernemers is de koek op. De pijp leeg. De energie op en te duur. Zo verdwijnen overal in Stad zaakjes. Soms toonaangevende, soms zijn ze alweer dicht voordat je er erg in hebt.

Nog eem zo’n unieke aaierbal scoren? De Paardeschuur is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 12:00 tot 20:30 uur. Borneoplein 15.