Er komt weer een ijsbaan op Bermoeilijkenaamplein. Maar dan moet het zeker weten een paar dagen vriezen

Schaatsles op Bernouilliplein in Groningen

De traditie is inmiddels real: bij langere vorst wordt het Bernoulliplein onder een laagje water gezet zodat de brut verandert in een ijsbaan. Een awesome ijsbaan. Vandaar dat we gisteren, met het oog op de komende vorstperiode, de vraag kregen of dat weer op stapel staat. Het korte antwoord is ja.

De laatste voorspellings en verwachtings gaan uit van zeker een week vorst. Althans ‘s nachts temperaturen rond de -5 en overdag net iets onder of boven het vriespunt. Dat betekend dat ondiepe wateren volgende week een ijslaag van vier tot zeven centimeter hebben. Dik genoeg om op te schaatsen. Mits het niet een week lang erg mistig en bewolkt wordt, want dat is weer funest voor de ijsgroei. Maar daar gaan we, en de weerkaarten, niet vanuit.

Paar mitsen en maren

Bij de gemeente houden ze echter nog wel een kleine slag om de arm, vertelt woordvoerder Onno Molenaar. „We houden de weerberichten in de gaten en als een langere vorstperiode echt concreet wordt, zetten het Bernoulliplein onder water.” Daarbij benadrukt de zegsman dat ze niet de hele operatie in gang zetten voor een nachtje vorst. „Het moet wel voor meerdere dagen zijn.”

Dat lijkt nu dus te gaan gebeuren. Maar er zijn nog geen trekkers met water onderweg naar het Bermoeilijkenaamplein. Dat hoeft ook nog niet, meent Onno. „Die ijsbaan kan er heel snel liggen. We spuiten er wat water op, dat bevriest en dan komt er een nieuw laagje water op. Dan heb je binnen no time een goede ijsvloer.”

Foutje, bedankt

Nu nog hopen dat de aannemer het juiste veld onder water zet. Dat ging een paar jaar geleden verkeerd. Toen werd het Bernoulliplein onder water gezet terwijl het de bedoelings was dat het Boudierplantsoen een ijsbaan zou worden.