Esther Smid bestrijdt menstruatiearmoede in Stad: ‘Op elke openbare plek moet een weggeefkastje met maandverband hangen’

Esther Smid voor haar nieuwe weggeefkast met menstruatieproducten. Foto: Lottie Herfkens Lottie Herfkens
Dat gebeurt onder de noemer ‘aanpak menstruatiearmoede’, vertelt Esther. “Ik heb op verzoek van de gemeente acht basisscholen in Beijum benaderd met de vraag of ze ook behoefte hebben aan een kastje met menstruatieproducten. Ze willen allemaal meedoen, dus binnenkort gaan we de kastjes plaatsen.”
Taboe doorbreken
En dat is nodig, weet Esther, die zelf drie puberdochters heeft. “Een van mijn dochters was op haar tiende al ongesteld, en dat gebeurt steeds vaker zo vroeg. Zij had een keertje geen maandverband bij zich op school, en moest de leerkracht er toen om vragen. Dat is natuurlijk vreselijk gênant op die leeftijd.” Ze wil jonge meisjes daarin graag tegemoet komen, en uiteindelijk het taboe doorbreken.
Daarnaast vind ze het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van deze producten, ook als ze daar misschien niet het geld voor hebben. “Er zijn meisjes die een week niet naar school gaan omdat ze geen maandverband kunnen betalen.” Dát heet dus menstruatiearmoede. “En dat zou toch niet nodig moeten zijn in een land als Nederland, denk ik dan.”
Hoe het allemaal begon
Esther begon haar weggeefkastje met verzorgingsproducten afgelopen mei, toen ze zelf een pakje maandverband in een ander weggeefkastje in haar straat vond. “Ik ben een alleenstaande bijstandsmoeder met drie dochters. Ik bezoek heel vaak kringloopwinkels en weggeefkastjes. Toen ik dat pakje vond, werd ik zo blij! Wij zijn grootverbruikers, dus ik baal altijd als alles weer op is. Natuurlijk kost een pakje maandverband niet zoveel, ongeveer een euro. Maar bij ons moet dat wel keer vier.”
Ze besloot ook een kastje voor haar deur te plaatsen met producten op het gebied van persoonlijke verzorging. Niet alleen maandverband en tampons, ook shampoo en deo. Omdat het een open kastje was, moest de hele boel weer naar binnen bij slecht weer. Nie handig nie. Dus stapte ze naar de gemeente. Wethouder Isabelle Diks wilde Esther graag ondersteunen, en hielp haar aan een mooie wind- en waterdichte kast. Afgelopen donderdag werd ‘ie officieel geopend.
Menstruatiearmoede bestrijden in Stad
Esther hoopt de aanpak menstruatiearmoede uiteindelijk nog veel breder te trekken dan de scholen in Beijum alleen. “Ik wil eigenlijk dat er een kastje met menstruatieproducten komt te hangen op elke openbare plek waar je naar het toilet kunt. Ook de bibliotheek. Of het wijkcentrum. Het moet zo laagdrempelig mogelijk gemaakt worden.”
Volgens de mentruatiearmoedebestrijdster zouden veel meer mensen zo’n weggeefkastje in elkaar moeten knutselen en in hun tuin moeten zetten: “Het is heel mooi om te zien hoe bereid de buurt is om er dingen in te stoppen. Het werkt heel verbindend, echt hartstikke leuk.”