FC Groningen heeft dit seizoen iedereen in de steek gelaten

In Café aan de Amstel stond vandaag een doodskist met FC Groningen-sjaals.

In Café aan de Amstel stond vandaag een doodskist met FC Groningen-sjaals. Foto: Jaspar Moulijn

‘Samen naar de Grote Markt’ en ‘word] groter’, was de levensspreuk van FC Groningen. Bedacht door een veel te duur marketingbureau dat niet uit de regio komt en niks met de FC heeft. Het is illustratief voor alles wat er mis is bij de Trots van het Noorden, die kleiner aanvoelt dan ooit en waar samen een holler begrip is dan de beloftes van Rutte.

Dit seizoen is een grote shitshow geworden. De doelstellingen ‘samen’ en ‘word groter’ zijn als een bom ontploft in het gezicht van de FC. Het tegenovergestelde is zelfs waarheid geworden in alle facetten en zenuwen van het voetbalbolwerk. De club heeft werkelijk iedereen in de steek gelaten. Media, sponsoren, spelers, trainers, wie eigenlijk niet. Samen werd heel alleen. En in plaats van groter worden is de club gekrompen tot het lachertje van Nederland. Dat is niet zomaar gebeurd.

Hoogmoed aan de wieg van deze val

Media werden buitengesloten omdat ze te kritisch waren. Journalisten monddood gemaakt en in de steek gelaten omdat ze vertelden wat de club niet wilde horen. De trainers zijn in de steek gelaten. Vanaf dag één zeiden Wormuth en Van der Ree dat de selectie niet sterk genoeg was. Vorig seizoen gaf Buijs hetzelfde aan. Er is niet naar gehandeld. Beloftes werden gemaakt. Het zou allemaal goed komen, de winterstop was lang en bood de mogelijkheid een nieuw team te formeren.

Maar er kwamen geen betere spelers. Integendeel. De besten werden verkocht. Trainers werden opgezadeld met uitgedunde en te jonge selecties. Veel te laat werd versterking gehaald, die achteraf ook nog eens geen versterking bleek te zijn. De wens voor een ervaren man naast Van der Ree werd in eerste instantie weggehoond. En maar lachen, pochen en blèren dat alles goed zou komen. Het was in de winterstop volgens de directie, ondanks alle waarschuwingen en het belabberde spel, zelfs met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid onmogelijk dat de FC zou degraderen. Die hoogmoed staat aan de wieg van deze val.

Journalisten en supporters zijn in de steek gelaten

Ook spelers zijn in de steek gelaten. Al die jongens die uit den vreemde werden gehaald en bij elkaar in een flat werden gepropt waar ze het vervolgens zelf maar moesten uitzoeken. Er was amper toezicht, laat staan controle vanuit de club. Op alarmerende brieven en belletjes van buren werd niet geacteerd. Pas toen het in de media kwam, wat voor teringbende de spelers ervan maakten in de Tasmantoren, greep de club in. Eerst door de journalist te boycotten, later door de spelers te verhuizen.

De hondstrouwe supporters, die dit seizoen als een blok achter de club zijn gaan staan, zijn ook in de steek gelaten. Ze zijn lekker gemaakt met mooie beloftes, geënthousiasmeerd met klinkende oneliners als ‘samen naar de Grote Markt’ en een rad voor ogen gedraaid door Fledderus en Gudde, die zweerden dat het allemaal goed zou komen. Het kwam niet goed. Het werd het slechtste seizoen uit de clubhistorie. En dat met de zevende begroting. Ongelooflijk, maar waar.

Paul Matthijs, Erwin Bolt en meer

Wat te denken van ex-spelers en andere werknemers die in de steek zijn gelaten. Paul Matthijs, kind van de club, werd met een lelijk bijzinnetje in een lang relaas over de jeugdopleiding ijskoud aan de kant geschoven. Reden: Matthijs zag de bui hangen en trok te kritisch aan de bel. Ook Erwin Bolt, de teammanager met wie de spelers wegliepen, werd in de steek gelaten. Een weekje vakantie voor hem in de voorbereiding zat er niet in, ondanks de stevige wens, waardoor de werkrelatie spaak liep.

De club ging daarentegen midden in de winterstopshitshow met al het personeel op vakantie en was in de moeilijke tijd een week onbereikbaar voor media. Fledderus vloog ook uit naar warme oorden op momenten die ertoe deden. Oh ironie.

Ook de bankrekening is door de FC in de steek gelaten. De cijfers onder Gudde zijn florissant. Maar worden een stuk minder door het geblunder van diezelfde Gudde. De afkoopsommen van Fledderus en Wormuth nemen een flinke hap uit het snel slinkende eigen vermogen. De degradatie zorgt ervoor dat de opgebouwde reserves nog verder verdampen. Terwijl dat juist het paradepaardje was: de club gezond maken en met die dikkere knip weer meedoen in de subtop. Uhuh.

Schitteren door afwezigheid

En dan de sponsoren. Ook die zijn in de steek gelaten. Zo vertrok een grote sponsor naar Volendam, waar het wel gezellig is. Maar dat is pinda’s bij wat recent is gebeurd. Gré Makken, vroeger uitbaatster van Bar Players waar spelers en supporters graag komen, overleed een aantal weken geleden. De kastelein was een groot deel van haar leven sponsor bij de FC. Bij de begrafenis waren dan ook heel wat andere sponsoren en clubhelden aanwezig. Zelfs Jan van Dijk kwam vanuit Limburg om de laatste eer te bewijzen. Wie was er niet? Gudde. De verontwaardiging was daarover onder sponsoren (terecht) groot.

Zo kan ik nog wel eem doorgaan. De lijst met mensen, organisaties, spelers, werknemers en andere betrokkenen die dit seizoen in de steek zijn gelaten is eindeloos. De lijst met schandalen en communicatieblunders is nog groter. De shitshow werd elke week een stukje erger. Dat kon niet goed gaan. FC Groningen is marketingbedrijf geworden met voetbal als bijzaak. Ook nog een marketeer met weinig feeling met het Noorden en waar de contentkalender meer leidend was dan de realiteit op het veld.

Wij zijn Groningen!


Gelukkig zijn Lukkien en Veldmate alvast binnen gehengeld voor volgend seizoen. Hopelijk laat de directie hen niet in de steek. Dan komt het misschien snel weer goed. En wat zeker is: de trouwe supporters zullen de club nooit in de steek laten. Want wij zijn FC Groningen. Of dat nou tegen Top Oss of Feyenoord is.