FC Groningen snapt niks van communicatie en dat kost de club veel goodwill

Foto: ANP
De thuiswedstrijd tegen Heerenveen ontaarde in een bijna veldbestorming en een gast die FC-spelers Willems een klap gaf. Compleet van de pot gerukt en terecht dat andere supporters pislink werden. Een van hen deed haar verhaal bij RTV Noord . Ze vertelde dat ze met haar verstandelijk beperkte zoon op de tribune stond vlakbij de ongeregeldheden. Daar sprak ze de boosdoeners op aan. „Op dat moment keerden ze zich tegen ons. Heel eng. Die blikken. Er zijn genoeg mensen die dat ook gezien hebben.”
FC Groningen is verantwoordelijk
Nadat ze haar ervaringen deelde bij de regionale omroep wordt ze bedreigd. Via social media krijgt ze privéberichten van mensen die zeggen dat ze het heeft verzonnen en dat ze nooit weer in het stadion moet komen. „We voelen ons er heel onveilig door”, zegt ze. „Het gaat op deze manier van kwaad tot erger.” Reden om meermalen FC Groningen te bellen met de vraag of ze samen met haar zoon de rest van het seizoen op een andere plek kan zitten. Logisch, gezien alles wat er gebeurd is.
FC Groningen reageert daar niet op. Wel krijgt ze van anderen mooie voorstellen. Zo mag ze samen met haar zoon een wedstrijd kijken vanuit de skybox en een ander biedt aan kaarten te willen kopen voor een andere tribune, zodat het gezin veilig de laatste wedstrijden van het seizoen kan zien. Dat vindt moeders lief, maar ze wil eigenlijk dat FC Groningen met een voorstel over de brug komt. Begrijpelijk, want het gebeurt allemaal in het huis van de FC en er is maar een partij verantwoordelijk voor de veiligheid daar.
Geen enkele handreiking na deze ellende
Maar de FC komt niet over de brug. Dat hakt erin, bij moeders zelf maar ook bij haar zoon. „Die is er kapot van. Voor hem was dit een droom en die droom is kapot. Hij is er stil en verdrietig onder en durft er niet meer naar toe. We praten er veel over en ook op zijn dagbesteding doen ze dat. Mijn zoon is 20 jaar, maar heeft door een verstandelijke beperking het niveau van een 12-jarige. Het doet je gewoon zoveel om hem verdrietig te zien.”
RTV Noord klimt daarover opnieuw in de pen , en terecht, want gek dat de club geen handreiking doet. Voor de journalistieke volledigheid neemt de journalist van dienst ook contact op met de club voor wederhoor. Tevergeefs. De club geeft geen commentaar. Nou ja zeg. Ongelooflijk. Zulke gruwel voor supporters in jouw huis en dan geen commentaar geven. Dat is niet de warme volksclub maar een kille- en afstandelijke club.
Marketing abc’tjes kennen ze bij de club niet
En zo ingewikkeld is het niet om hier wat mee te doen. Integendeel. Deze klachten, kritiek en incidenten die de reputatie van de voetbalclub veel kwaad doen, kunnen zo omgebouwd worden naar kansen waardoor de Trots van het Noorden er juist beter vanaf komt. In elk marketing- en communicatieboekje valt dat te leren. De kant en klare oplossing werd zelfs geopperd in de Kon Veel Minder-Telegramgroep.
Regel een bloemetje voor mevrouw, een shirt voor haar zoon en twee mooie plekjes op de hoofdtribune. Doe daarbij seizoenskaarten voor volgend seizoen en fiks een ‘ontmoet en groet met Jetro Willems. Neem die shit op voor FC Groningen TV en bam. Klaar. Van iets kuts iets moois gemaakt. Van grote imagoschade naar een warm bad. Zo maak je van een bedreiging een kans. Maar bij de FC snappen ze er momenteel weinig van.
Fout op fout op fout op fout
Als dit nou de enige communicatieflater was van de afgelopen periode, dan was ik niet in de pen geklommen. Maar het gaat keer op keer mis in de communicatie en dat begint een enorm probleem te worden. Zo zijn alle clubs op Corpus in het harnas gejaagd puur door de wijze waarop de FC met hen communiceert. Eerder al ging het mis met het verhaal over de hond van Abraham, die een andere hond doodbeet, dat door RTV Noord naar buiten werd gebracht. De club reageerde alsof ze zelf door een hond was gebeten. In plaats van in te gaan op de bevindingen werd de journalist in kwestie kaltgestellt. Die mocht geen spelers meer interviewen.
Dan hebben we nog het gedoe met Wormuth gehad die de Noordelijke pers vergelijk met de naarste kranten in Duitsland en de persboycot op een hoop gooide met de protesten in Iran. Heel veel grote en misplaatste woorden en acties van de club, vooral richting pers, maar geen enkel woord medelijden naar de slachtoffers van het bijtincident. Nul empathie voor de baasjes van de doodgebeten hond.
Allemaal onnodige, maar kapitale fouten
En wat te denken van de periode daarvoor afgaand? Clubicoon Paul Matthijs werd met een zweggemoffelde zin in een lang bericht over de nieuwe invulling van de jeugdopleiding aan de kant geschoven. Zeer ongepast. Volgens FC Groningen berichtte RTV Noord daar vervolgens te kritisch over. Daarom overwoog de club sterk om de radiorechten elders neer te leggen. Ongekend. En zo is de lijst met communicatieblunders inmiddels groter dan de blunders van de hele selectie bij elkaar. Terwijl ze in tegenstelling tot blunders op het veld stuk voor stuk te voorkomen waren door er iets beter over na te denken.