Feestwinkel Mulder klaar voor WK: In etalage staan vrouwelijke oliesjeiks met snor, regenboogsjaal en bloed aan de handen

Screenshots van SBS

Screenshots van SBS

Normaal is het met een WK of EK één groot oranjefestijn in zijn feestwinkel aan het Gedempte Zuiderdiep. Dit jaar besteedt Thom Mulder op geheel eigen wijze aandacht aan het WK in Qatar. Hij heeft twee oliesjeiks in z’n etalage gezet. Met bloed aan de handen. „Toch een klein statement.”

Niet zomaar oliesjeiks, trouwens. Vrouwelijke oliesjeiks, met snorren. Én met een regenboogsjaal om. „Alles wat zij niet leuk vinden, daar ga ik eventjes een beetje tegenaan schoppen. Dat vind ik toch wel leuk”, aldus Thom in Hart van Nederland donderdagavond.

Het oranje-schaamhoekje

Hoewel het WK aanstaande zondag al van start gaat, is er nog niet bepaald sprake van oranjegekte in ons normaal zo overenthousiaste kikkerlandje. Dat merkt Thom ook. Er is bijzonder weinig vraag naar oranjeartikelen. In een hoekje van zijn zaak heeft hij daarom een paar oude oranjestukken verstopt, voor als er tóch mensen zijn die iets willen kopen. Hart van Nederland noemt het hoekje ‘het schaamhoekje’. Want het WK vieren, is met het oog op de misstanden in Qatar (het schenden van mensenrechten en zo), toch een beetje gênant

.

Tóch een klein statement

In een eerder item van RTV Noord zegt Thom nog dat hij de hele maatschappelijke discussie maar onzin vindt. „Ze hebben dit jaren geleden al besloten, wie ben ik dan om hier nu nog een oordeel over te vellen”, verklaart hij. Maar dat wil niet zeggen dat hij de misstanden goedkeurt. En daarom: tóch een klein statement van de feestwinkelman. „Ik wilde toch wel íets doen.”

Poep aan mensenrechten

En zo kwam hij op het idee om oliesjeiks in zijn etalage te zetten. Vrouwelijke oliesjeiks met snorren, aangezien ze daar in Qatar van mening zijn dat mannen meer rechten hebben dan vrouwen. Om het nog een beetje bonter te maken, dragen ze regenboogsjaals. Want tongen met hetzelfde geslacht, dat mag ook niet in het WK organiserende land. Als klap op de vuurpijl heeft Thom hun handen met bloed besmeurd. Een verwijzing naar de vele arbeidsmigranten die zijn omgekomen tijdens de opbouw van dit WK.

Oliesjeiks met oranje kleding aan?

Mocht de oranjegekte alsnog toeslaan, bijvoorbeeld omdat het Nederlands elftal ver weet te komen, dan sluit Thom niet uit dat hij zijn winkel alsnog in oranje hult, zegt hij tegen Hart van Nederland. Die oliesjeiks krijgen dan oranjekleding aan. Of hij zet Willem Alexander in zijn etalage. Met een oranje koningsmantel om.

„Maar wel met bloed aan z’n handen”, besluit Thom.