Flixbus wil treinen tussen A'dam, Grunn en Hamburg. Houding provincie maakt 't moeilijk

All aboard, the Flixtrain!

All aboard, the Flixtrain! Foto: FlixTrain

Flixbus zou de populaire busroute Amsterdam- Hamburg (Berlijn), via Groningen, best naar het spoor kunnen verplaatsen als dat wordt geëlektrificeerd. Dat laat het bedrijf weten aan Dagblad van het Noorden.

,,De route Amsterdam - Groningen - Bremen - Hamburg (tot 8 keer per dag met de bus, red) zou ook voor de trein een heel mooie verbinding kunnen zijn’’, zegt Groninger Arthur Kamminga , die al jaren voor FlixBus werkt.

Spoorbrug

Arthur maakte deze week bekend dat zusterbedrijf FlixTrain in december 2024 een treinverbinding wil starten van Duitsland naar Arnhem, Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Waar de trein precies vandaan komt, bepaalt het bedrijf later.

‘Vertreining’ van de populaire busroute Hamburg (Berlijn) - Groningen - Amsterdam mag Flixbus zo logisch lijken als wat: het zit er voorlopig niet in. En dat komt niet alleen door het ontbreken van de spoorbrug over de Eems. Zonder bovenleiding tussen Groningen en Leer is het spoor niet interessant als onderdeel van een lange route.

Elektrificatie versus waterstof

Tot verdriet van Arthur voelt de provincie niet voor elektrificatie. ,,Die heeft te veel een waterstofbril op en richt zich op treinen die alleen geschikt zijn voor geïsoleerde nevenlijnen. Zonder bovenleiding wordt de exploitatie van internationale lijnen een heel stuk duurder omdat je er een apart wagenpark voor nodig hebt. Helaas ziet Groningen dat niet in en wordt ook het Hoofdstation, ondanks de discussie over de Lelylijn, niet voorbereid op de toekomst.’’