Fors drugsgebruik in Stad: cocaïne, 3- en 4-MMC en cannabis zeer populair onder Groningers

Cannabis is nergens zo populair als in Groningen Foto’s: ANP ANP

Drugs is er en het gaat niet meer weg. Kijk maar eens in de Groningse kroegen, de stoep voor de Vliegende Hollander of de pupillen op ieder willekeurig technofeestje. Maar hoeveel drugs wordt er in onze contreien nou eigenlijk gebruikt? Uit onderzoek blijkt dat het fors is in vergelijking met andere gemeten gemeenten.

Dat onderzoek is gedaan op verzoek van het CDA. Zij hebben vorig jaar om een rioolwateronderzoek gevraagd. De fractie maakt zich namelijk al langere tijd zorgen over het drugsgebruik in Stad. Maar wat precies de omvang is wist de lokale politiek natuurlijk niet precies.

Meeste cannabis van alle gemeten gemeenten

Tot nu. Vandaag, 7 september, publiceerde de gemeente Groningen namelijk de resultaten van het onderzoek. Uit het rapport komen drie opvallende zaken naar voren:

• er is sprake van (zeer) fors cocaïnegebruik in vergelijking met de andere gemeten gemeenten;
• ook het gebruik van 3- en 4-MMC is (zeer) hoog ten opzichte van de andere gemeten gemeenten;
• in Groningen wordt het meeste cannabis gebruikt van alle gemeten gemeenten.

Volgens de gemeente zijn deze resultaten zorgelijk: “We zien dat de norm omtrent drugsgebruik aan het verschuiven is; dat drugsgebruik normaler wordt gevonden,” schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. “Het lijkt een breder wordende groep aan te spreken, waaronder veel jongeren en studenten.”

Normalisering van drugsgebruik

De normalisering van drugsgebruik vormt volgens de gemeente dan ook een risico voor de (volks)gezondheid en is een gevaar voor een veilige samenleving omdat het gepaard gaat met ondermijnende drugscriminaliteit. “Groningen is een grote afzetmarkt voor de (ver)koop van drugs,” is dan ook de conclusie. “We moeten kijken wat we kunnen doen op het gebied van preventie om gebruik terug te dringen.”

“We zien dat het gebruik van partydrugs voor veel mensen normaal is geworden”, vertelde CDA-fractievoorzitter Jalt de Haan vorig jaar al aan OOG . “Maar de wereld achter het drugsgebruik is niet normaal. Er ligt een gruwelijke onderwereld aan ten grondslag met geweld en intimidatie. Dat heeft de moord op Peter R. de Vries nog eens duidelijk laten zien.”