Fun fact: Grunn had vroeger het langste zebrapad van Europa

Een Zebrapad van hier tot aan Uithuizermeeden.

Eierballen, de Martinitoren, het Forum. Groningen is groots om van alles. Ooit ook nog omdat we het langste (of breedste) zebrapad van Europa hadden. Aan de Guldenstraat. Ik was er niet bij maar: mooie tijd.

Het pad liep van de Vismarkt tot Uithuizen! Dit grapje wordt veel gemaakt op Twitter, maar bij wijze van spreken dus. In werkelijkheid begon het tegenover wat nu de Febo is, en eindigde het bij schoenenwinkel Sascha. Maar lang was ‘ie zeker. Zeg gerust: idioot lang. Zo lang dat als je aan de ene kant van het zebrapad stond met je fiets, het minimaal 3 uur zou duren voordat je de overkant zou bereiken.

Het verkeerscirculatieplan

Het zebrapad werd in 1977 aangebracht, bij de invoering van het zogenoemde verkeerscirculatieplan. Dat plan werd indertijd ingevoerd om de binnenstad autoluw te maken. De Vismarkt was tot toen nog gewoon een parkeerterrein, en daar wilde het stadsbestuur vanaf.

Peperdure machine

Zo’n joekel van een zebrapad vonden ze toen wel een goed idee. Zou ‘t verkeer een beetje in goede banen leiden, dachten ze. Veel ruimte voor voetgangers, minder voor auto’s en zo. Daarom huurde de gemeente een peperdure machine die de vloeibare lijn van het merkwaardige ronde zebrapad moest verwezenlijken, lezen we in een artikeltje van Nieuwsblad van het Noorden uit 1985.

In datzelfde jaartal werden er trouwens weer twee gewone zebra’s op de weg gemaakt.

Hordes voetgangers

De langste zebra verdween uiteindelijk omdat het allemaal tóch niet zo veilig bleek. „Auto’s, bussen en fietsers raakten halverwege het passeren van de zebra verstrikt in horden voetgangers”, schreef het Neisblad. Je verwacht het niet hè.

We mogen dan ook concluderen dat de situatie in de Guldenstraat in al die jaren precies niks is veranderd. Wie is er ooit op zaterdagmiddag in één vloeiende lijn over het zebrapadje dat er nu nog ligt heen gewandeld? Meestal rijden toch minimaal zes mensen waarvan twee met een bakfiets vol op je in. Of in elk geval bijna dan.

Al met al is het vooral jammer dat we niet meer kunnen roepen dat we de langste zebra van Europa hebben.