Gaan we weer: binnenvaartschip ramt brug op Van Starkenborghkanaal vlakbij Stad. Schip aan gort, auto in de plomp

Foto van ProNews ProNews

Een binnenvaartschip is maandagavond tegen de brug op het Van Starkenborghkanaal bij Aduard, vlakbij Stad, gevaren. Door de aanvaring raakte de volledig stuurhut vernield.

Meerdere hulpdiensten kwamen na het ongeval met spoed ter plekke. Volgens de brandweer is niemand gewond geraakt. De schade aan het schip is groot, hoe het gesteld is met de brug moet nog onderzocht worden.

Auto in water

Bij de aanvaring is ook de auto van de schipper in het water beland. Het voertuig stond op de achterkant van het schip geparkeerd. Het binnenvaartschip draagt de naam Adriaan-J en komt uit Papendrecht.

Rijkswaterstaat doet onderzoek naar de schade aan de brug. Aan OOGT V liet incidentenfotograaf Rick ten Cate weten dat de schipper tegen een agent verklaard zou hebben dat hij dacht dat het schip wel onder de brug door kon. Gedurende de avond kwamen er duikers ter plaatse. “Zij gaan de auto lokaliseren zodat deze geborgen kan worden”, aldus Rick.

De brug is tijdelijk gesloten geweest voor auto- en fietsverkeer, inmiddels is die stremming verholpen. Schepen kunnen de brug nog steeds niet passeren. Volgens Rijkswaterstaat zal de stremming voor de scheepvaart langer duren, vanwege de te water geraakte auto.

Aanvaringen

Het is niet de eerste keer dat er een schip tegen een brug vaart op het Van Starkenborghkanaal. Eerder deze maand werd de Gerrit Krolbrug in Groningen volledig uit zijn voegen gevaren door een schip. In de afgelopen jaren werden ook de Paddepoelsterbrug en brug bij Zuidhorn al slachtoffer van aanvaringen.

Brug bij #Aduard #Groningen is geraakt door schip. Geen gewonden. Wegverkeer tijdelijk gestremd. Stremming Scheepvaart zal langer duren omdat er ook een auto te water is gegaan. Onderzoek en inspectie volgen… pic.twitter.com/m2uUmKbTmp

— Rijkswaterstaat Noord NL (@RWS_NN) May 31, 2021