Ganzen op een studentenkamer is morbide. Maar de verontwaardiging is vaak weer aardig hypocriet

De doodsbange ganzen in een hoekje van het studentenhuis. Foto: Dierenambulance

Nog eem over Vindicat en ganzen-gate. Het is uiteraard absurd dat twee ganzen op een studentenkamer worden gehouden ter vermaak. Om voor de grap de bedden van eerstejaars onder te schijten. Daarentegen is de selectieve verontwaardiging ook weer bijzonder groot en soms ook behoorlijk hypocriet.

Neem nou Gerda. Ze gaat onder alle berichten volledig los op de ‘kutstudenten’. Vindicat moet afgeschaft worden. De betrokken leden moeten bungelen aan de hoogste boom of op zijn minst op een schavot door Stad worden gereden zodat iedereen tomaten kan gooien. Want kom niet aan dieren bij Gerda, daar is ze groot liefhebber van. Haar profiel hangt vol met fotootjes van haar maltezerhondje.

Daar hebben we Gerda weer

Tegelijk is Gerda fan van de boeren. Haar profielfoto is opgeleukt met een omgekeerde vlag. Daaromheen hangt een kader waaruit blijkt dat Gerda trots is op de agrarische sector. „Geen boer, geen voer.” Ook in haar posts neemt ze het op voor de boer. Zo deelt ze verschillende oproepen van Farmers Defence Force waarin boeren en burgers worden gemaand om in actie te komen tegen het beleid om met iets minder intensieve veeteelt de toekomst in te gaan, want beter voor klimaat, milieu en de dieren zelf.

Tussen al het boos zijn door wordt duidelijk dat Gerda verzot is op eten. Vooral op vlees. Alle deelacties om vleespakketten te winnen van elke slagerij in de omgeving plaatst ze op haar tijdlijn. Foto’s van frikandellen speciaal, gebraden kippetjes en goedkope leverworst passeren de revue. Van de week tikt ze zelfs trots dat ze erg goedkoop gevogelte heeft gehaald bij de lokale supermarkt.

Gerda is boos

Er zit geen Beter Leven-keurmerk op de verpakking, niet eens één ster. Vermoedelijk omdat de kip nooit het daglicht heeft gezien, dermate is vetgemest dat ze amper meer kon lopen, in een stal leefde met 60.000 andere kippen zonder ruimte om de kont te keren en de snavel op uiterst pijnlijke wijze was weggebrand zodat ze elkaar niet konden verwonden.

Met dat kippetje in de pan tikt Gerda tijdens het koken haar woede en frustratie over de ganzenbehandeling van Vindicat van zich af. De dierenbeulen zouden zelf eens in hun eigen schijt in een klein hokje moeten zitten zonder buitenlucht. Dat zal ze leren. De eikels.

Aardige samenvatting

Gerda is een fictief persoon. Maar scrollende door duizenden reacties is ze een aardige samenvatting van in ieder geval een deel van de verontwaardigde mensen. Nou snap ik ook wel dat er verschil zit tussen doodsbange ganzen houden op een studenten puur voor de gein en een kippetje eten, maar toch. Een beetje hypocriet is het. Onze omgang met dieren is op industriële schaal bijzonder laakbaar, maar daar wordt van weggekeken. Men wordt zelfs ziedend als de regering plannen bedenkt om wat aan de intensieve veeteelt te doen. Minstens zo boos als men wordt op de Vindicaters die de gans op hun kamer hadden.

Bodemlijn: ik zou het fijn vinden als dierenliefde zich ook uit in de supermarkt voor het schap met het allergoedkoopste vlees waarvan bekend is dat de dieren geen beter leven hebben dan de ganzen op de studentenkamer.

Resten het hakenkruis en de Davidster. Daar is geen enkele vergoelijking of nuance voor. Het kan gebeuren in een dronken bui dat gekke dingen op de muur worden getekend. Maar een dag later haal je dat met het schaamrood om de kaken en een gure kater zo snel mogelijk weer weg. Dat is duidelijk niet gebeurd en dan gaat geen enkel excuus meer op. Dan is er gewoon iets grondigs mis met de cultuur in dat huis.