Geen Peerdespul op Drafbaan met Groningens Ontzet maar Hullabaloo

Drafbaan tijdens Stadspark Live

De komende viering van Groningens Ontzet op 28 augustus gebeurt zonder het Peerdespeul en Nationaal Concours op de Drafbaan. De drafbaan wordt namelijk het domein van Hullabaloo.

Dat betekent dat er na 161 jaar een einde komt aan de traditionele viering van Groningens Ontzet met Peerdespul op de Drafbaan. Dat doet pijn in de paardenwereld. Sterker: liefhebbers kunnen het amper geloven, maar toch is het zo. Verschillende menden die betrokken zijn bij het evenement hebben dat te horen gekregen van de organisatie.

Paarden blijven

Voorzitter Harrie van Ham, van Vereniging van Volksvermaken Groningen (organisatie Groningens Ontzet), bevestigt de geruchten. Volgens Harrie kijken ze al langere tijd naar een andere invulling van het feest. Dat komt nu in een stroomversnelling. “De gemeente heeft de Drafbaan op 28 augustus gegund aan Hullabaloo. We moeten nu dus wel veranderen.”

“De paarden verdwijnen niet uit het programma”, sust Harrie direct enige opspelende ongerustheid. “Paarden zijn al 350 jaar een wezenlijk onderdeel van het feest. Dat ligt zelfs verankerd in onze cultureel erfgoed-beschrijving. De keuring in de binnenstad wordt zelfs uitgebreid en daar gaan we wat extra elementen van Peerdespul aan toevoegen.”

‘Groningens Ontzet moet hipper’

Om dat allemaal te kunnen bolwerken op één locatie is nog een verandering aanstaande. Harry: “Dat gaat allemaal op de Ossenmarkt gebeuren in plaats van om de Vismarkt. Dankzij nieuwe technieken kan de zandbodem daar zo goed worden gemaakt dat we naast de traditionele keuring daar ook meer hippische onderdelen kunnen houden.”

De reden dat de gemeente de Drafbaan aan Hullabaloo gunt, komt volgens bronnen omdat men graag het feest wat wil verjongen. Daar valt wat voor te zeggen. Ook hier verschenen jaarlijks klaagbedes over de oubolligheid van het volksfeest dat met name de focus had op een wat oudere doelgroep. En dat in de stad met de jongste inwoners van heel het land.

Persverklaring

De Vereniging van Volksvermaken komt maandagmiddag met een persverklaring. Dan wordt meer duidelijk over de exacte invulling van de dag en reden van het abrupte einde aan Peerdespul. Helaas was er op het stadhuis niemand bereikbaar voor commentaar. Ook bij 4PM, de organisator van Hullabaloo, was op zondag niemand bereikbaar.

Hullabaloo is een nieuw festival. Vorig jaar werd het daags na Groningens Ontzet op 30 en 31 augustus voor het eerst georganiseerd. Ondanks wat kleine aanloopproblemen zette organisatie 4PM een puik event neer in de geest van Lowlands. De komende jaren moet het muziekfeest uitgroeien tot een een volwassen festival waar tienduizenden gasten op afkomen.