Geen verbranding van koran in Grunn: Pegida doet een no show. Wel honderden tegendemonstranten op de been

Tegendemonstranten langs het hek naast de Drafbaan in Stadspark. Foto van Obed Brinkman Obed Brinkman

Pegida zou rond zes uur vanavond een koran verbranden in Groningen. Eerst op de Ossenmarkt, toen op de Drafbaan op last van de gemeente, maar uiteindelijk helemaal niet. En dat is maar beter om ook. Blijft Groningen die provocerende haat bespaard en kunnen we rustig verder leven met elkander.

Tientallen, zo niet honderden tegendemonstranten zijn in het Stadspark. Gewapend met vlaggen en liefde willen ze de haat van Pegida, een nare anti-Islambeweging, beteugelen. De tegendemonstranten komen vanuit alle hoeken van Stad, Ommeland en ver daarbuiten en zijn opgetrommeld door bewegingen als ROOD Groningen, BIJ1 Groningen, Internationale Socialisten Groningen en CJB Groningen.

No show Pegida

Maar ze staan er voor niks. Want niemand van Pegida is komen opdagen. Nul varkensmutsen gespot, laat staan een koranverbranding gezien. Obed, een van de tegendemonstranten, zegt dat ze van de handhaving wel hoorden dat Pegida onderweg zou zijn. “Maar het is onduidelijk of ze überhaupt zijn aangekomen of dat ze teruggestuurd zijn.”

Volgens Dagblad van het Noorden heeft Pegida de actie afgeblazen omdat de honderden tegendemonstranten door de hekken waren gebroken. Op zoveel tegenstand zou Pegida niet hebben gerekend en daarom de no show.

Op de eigen Facebookpagina komt Pegida een uur geleden met een andere verklaring, waaruit al valt op te maken dat het niet door zou gaan. “Een week lang zijn we duidelijk geweest over wat we wilden. De gemeente Groningen weigert duidelijkheid en speelt spelletjes. Vanmiddag 12:57 uur eerst WOM met andere locatie (achteraf niemandsland) dan aangemeld, ondoorzichtige regels wat wel en niet mag…niet met ons! Dan maar binnenkort een actie zonder aanmelding, wanneer normale samenwerking niet mogelijk is.”

Beter

Opmerkelijk is trouwens dat Edwin Wagensveld, de frontman van Pegida, twee uur geleden nog in Amsterdam was bij de herdenking van Theo van Gogh. Althans, dat blijkt uit zijn Twitteraccount. Hoe hij dan rond 18 uur een koran wilde verbranden in Groningen is niet duidelijk. Sterker: dat is schier onmogelijk. Het lijkt er dus op dat het van tevoren al bekend was dat ze een no show zouden doen in Stad.

Nou ja, beter om. Kritiek op de Islam is prima. Net zoals kritiek op iedereen of elke entiteit prima is. Maar kansloos een heilig boek verbranden is puur om te sarren. Om te provoceren. En daarmee komen we niet verder in de samenleving. Door zulks ontstaat juist een dynamiek waarin religies, culturen en mensen meer tegenover elkaar komen te staan, in plaats van dat ze samen de schouders onder de samenleving zetten.