Gekkenwerk! Stadjer rent alle 2075 straten van de gemeente Groningen in 100 dagen

Alle straten die Alex rende.

Honderd keer in iets meer dan één jaar tijd trok hij de hardloopschoenen aan om zijn grote corona-doel te verwezenlijken: door álle 2075 straten van de gemeente Groningen rennen. Stadjer Alex van Ginneken deed het. Zondag liep hij de laatste zeven straten: een rondje om het centrum van Grunn.

In totaal liep hij 1392,63 kilometer. Gemiddeld duurde een run 15 kilometer. In 14 maanden tijd! Gekkenwerk!? Valt eigenlijk wel mee. Alex is wel wat gewend. Drie jaar geleden liep hij nog de zwaarste marathon ter wereld in de Sahara, eentje van 230 kilometer (#whuuuuuut). Een halve marathons is dan ook peanuts voor Alex. Doet ‘ie op twee glaasjes water. Huppelend. Fluitend. Zingend.

Alex houdt van extreem

Hij houdt wel van extreme uitdagingen, zeg maar. En zo begon het ook allemaal. “In coronatijd waren er helemaal geen leuke hardloopevenementen”, blikt hij terug. “Toen las ik ergens dat een man in Helsinki daar door alle straten aan het rennen was en dacht ik: dát ga ik ook doen.” Na een testrun door z’n eigen wijk was hij enthousiast en starte hij z’n monsterproject.

Stad versus Ommeland

Via de app City Strides houdt hij bij door welke straten hij loopt. Hij vroeg de gemeente Groningen hoeveel straten de binnenring van Stad eigenlijk heeft. Dat blijken er 160 te zijn. “Echt fantastisch om door al die kleine straatjes te rennen. Je ziet zoveel. Oude panden, mooie gevels. Genieten.” Maar ook de buitengebieden zijn prachtig. Thesinge, bijvoorbeeld. En Noordlaren. “Zulke mooie vergezichten daar!”

Een groene stad

Al met al was het vooral een mooie manier om het gebied waar hij al jaren woont te leren kennen. Alex kent nu elke hoek en straat. “En overal is wel iets leuks te zien en te ontdekken”, weet hij nu. “Mooie speeltuintjes, picknickplekjes. En het viel me op dat onze stad eigenlijk heel groen is.”

De volgende uitdaging

Toch is Alex ook heel blij dat hij z’n project zondag voltooid heeft: samen met familie en vrienden liep hij de laatste straten langs de diepen hier in Stad. “Ik ben vooral blij dat ik nu mn eigen favoriete loopjes weer kan rennen.” Wat het volgende idiote plan is wat ‘ie gaat uitvoeren? Hij heeft nog niet echt een idee. Maar als het maar extreem is. En uniek.