Gemeente wil minder supermarkten in het centrum en dat is wederom een onzalig idee

De flink uitgebreide AH aan de Brugstraat, op steenworp afstand van 'broertjes' in de Korenbeurs en aan de Westerkade. Foto: Corné Sparidaens
Karin Bloemhof, wethouder namens PvdA in Grunn, gaf van de week aan dat de zeven supermarkten in het centrum een doorn in haar oog vormen. Het zijn er te veel en ze nemen te veel ruimte in beslag, luidt haar pleidooi . Die ruimte kan, meent ze, beter ‘gegeven’ worden aan kleine ondernemers. Daarnaast valt het stadhuis de bevoorrading van de supermarkten. Dat gebeurt met grote vrachtwagens in de nauwe binnenstad die ook nog eens op diesel rijden. Dat moet anders.
Supermarkten moeten eventueel zelfs opbokken
Daarom wil het stadsbestuur onder leiding van Karin tornen aan het supermarktbeleid. Nu mogen grootgrutters zich overal vestigen. Dat moet stoppen door paal en perk te stellen aan het maximale winkeloppervlak. Als dat op 600 m2 wordt gezet, haken nieuwe supermarkten wel af, is het idee. En als dat niet genoeg is, wil de gemeente op termijn eventueel zelfs binnenstedelijke supermarkten naar de buitenwijken bonjouren. Opdat lokale ondernemers weer een kans krijgen.
Weet de wethouder niet dat er op dit moment 64 winkels te huur zijn in de binnenstad. Er is dus genoeg ruimte, maar die is nogal duur. Misschien dat daar wat aan gedaan kan worden. Dat is een stuk zinvoller dan belangrijke publiekstrekkers te weren. Daarbij komt dat het ogenschijnlijk veel supermarkten zijn in de binnenstad. Maar dat valt wel mee. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in Nederland in 2022 gemiddeld 1 supermarkt voor 2277 inwoners was.
Valt wel mee
In het centrum wonen ruim 23.000 mensen. Als je dat aantal deelt door de zeven grootgrutters (inclusief AH-winkel aan de Westerkade, net buiten de Diepenring), is dat 1 supermarkt voor ruim 3200 inwoners. Als je het zo bekijkt, komen de centrumbewoners er nog bekaaid vanaf. Als moedwillig supermarkten worden gesloten, komen ze er nog bekaaider vanaf en de rest van de binnenstad ook. Want kleine ondernemers gaan die ruimte niet vullen, die kunnen die huur nooit betalen.
Nou is het plan dat de gemeente daar dan eventueel in bijspringt via het gemeentelijk vastgoedbedrijf. Dat is op zich prima, want zo hou je de binnenstad enigszins uniek met een eigen smoel en karakter. Maar begin dan bij de leegstand die er nu al is. Want als er nog meer leegstand bijkomt, daalt de aantrekkingskracht en komen op termijn minder mensen naar Stad. Dat is pas funest voor de kleine ondernemers. Dit plan kan wat mij betreft dan ook naar de bak penny wise, pound foolish .