Gevonden: de enige straat in Groningen die niet is opengebroken

Oneindig lange lijst wegwerkzaamheden in Stad.

Het is een puinhoop daarbuiten. Bijkans elke straat in Groningen is opengebroken. De een vanwege nieuwe bestratings, de ander vanwege glasvezel of vanwege rioolwerkzaamheden. Stad lijkt wel een grote bouwput.

De Grote Markt is deels afgezet. Tientallen stratenmakers zijn druk bezig met de nieuwe bestrating. Daartussendoor lopen lui die zich bekommeren om de pijpleidings onder het plein en een groepje archeologen maakt van de gelegenheid gebruik om middeleeuwse sieraden naar boven te halen.

Overal wordt aan de weg gewerkt

Op het Zuiderdiep wordt ook druk gewerkt. Het parallelweggetje voor de Appie ligt er helemaal uit. Niemand kan er langs. Ook op de Rademarkt is het raak. Net zoals in de Ebbingestraat en Noorderstationstraat. Het lijkt wel alsof sikkom aan elke straat in Groningen hard gewerkt wordt . Niet te doen. Om gek van te worden als Stadjer, vrachtwagenchauffeur of koerier.

Maar wie goed zoekt, vindt toch een straat waar niet aan gewerkt. Verstopt achter de Rademarkt ligt de Radebinnensingel. Een straatje waar menigeen zo aan voorbijloopt. Er is ook weinig bijzonders aan. Het politiebureau neemt een groot gedeelte van de straat in beslag met een lange gevel. Er staan wat oude pakhuizen en schipperswonings. En dat is het wel.

Radesingel voor de helden

En toch is het de bijzonderste straat van Groningen op dit moment. Hij ligt niet open. De stoep is gewoon bereikbaar. Het riool werkt gewoon diep onder de grond. Er is geen straatmaker in de weer. Mensen kunnen vrijelijk lopen. Bewoners zonder gedoe hun voordeur bereiken. Wat een genot.