Gezeik had voorkomen kunnen worden: 250 miljoen extra voor 10.000 euro-subsidie

Sommige mensen stonden wel drie uur in de rij. Foto: Jan Willem van Vliet

Sommige mensen stonden wel drie uur in de rij. Foto: Jan Willem van Vliet Jan Willem van Vliet

Het kabinet komt alsnog met 250 miljoen euro over de brug voor de subsidieregeling voor Groningen. Met andere woorden: <a href="https://www.sikkom.nl/plafond-voor-10-000-euro-subsidie-wordt-voor-middernacht-bereikt-nog-duizenden-mensen-in-digitale-wachtrij/" target="_blank" rel="noreferrer noopener">al het gezeik van begin deze week</a> had gewoon voorkomen kunnen worden. Er komt voldoende budget voor alle Groningers die in aanmerking komen voor de 10.000 euro-subsidie. Dat schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) aan de Tweede Kamer.

De subsidieregeling voor Groningers in het aardbevingsgebied is bedoeld om een verbetering of verduurzaming van hun woning te helpen bekostigen.

Achter het net vissen

Voor de regeling was 300 miljoen euro beschikbaar gesteld. Maar er was zoveel belangstelling dat toen de pot (met de resterende 220 miljoen) afgelopen maandag werd opengesteld, die binnen een dag leeg was. Daardoor dreigden 25.000 huishoudens achter het net te vissen .

Vijlbrief zegt dat hij de hele gang van zaken betreurt. “Ik heb afgelopen maandag direct gezegd dat ik mijn best zou doen om te kijken of ik dit kon oplossen. Het is voor al die Groningers die zonder resultaat urenlang in de rij hebben gestaan niet meer dan terecht dat ook zij de aanvraag kunnen doen.”

‘Onvermijdelijk’

“Het is een onvermijdelijk besluit,” zegt Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA). Maar hij vindt tegelijkertijd dat het kabinet zich de ogen uit de kop zou moeten schamen dat ze mensen lieten vernikkelen in de kou. De PvdA stelt wel twee andere cruciale stappen om Groningen recht te doen te missen: “De gaswinning wordt niet weer verhoogd en het kinderhartcentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijft behouden voor het Noorden. Dit besluit alleen is niet genoeg om Groningen recht te doen,” stelt de geboren Stadjer.