Gloeiende middelvinger: niemand op het terras, want woensdagochtend, en toch vele heaters aan

Foto van Willem Groeneveld

Foto van Willem Groeneveld

De Grote Markt ligt er rond 11 uur verlaten bij. De zon heeft het moeilijk, de wind is kil en het is waterkoud. De grote blubbervijver, waar het plein tijdelijk in is veranderd vanwege de nieuwe bestratings, maakt het mistroostige plaatje af. De leegte wordt slechts doorbroken door de stratenmakers en hun machines. Het handjevol andere mensen dat rondloopt, is op doortocht. Onderweg naar een winkel, afspraak of kantoor. Er zit niemand op de terrassen en geen één lijkt daartoe aanstalten te maken.

Dat is niet gek. Het is godbetert woensdagochtend. Mensen hebben wel wat beters te doen dan in een waterig zonnetje op het terras te zitten. En toch staan voor de Drie tientallen heaters aan. Volgens de bediende gebeurt dat om mensen te lokken. Dat zegt hij met de nodige schaamte. „Het is inderdaad verspilling van energie, maar ik kan er ook niks aan doen.” Drie kwartier later banjer ik weer over de Grote Markt. Ondanks de uitnodigende warmte van de heaters is niemand op het terras gaan zitten. Het oogt nog net zo desolaat als rond 11 uur. Het werpt de vraag op: hou wordt met die heaters?

Gloeiende middelvinger

Mensen hebben de grootste moeite om rond te komen, hebben de verarming thuis op 16 graden staan en houden zich warm met drie paar sokken, een wollen trui en twee dekens. Tegelijk stoken ze bij de Drie voor de meeuwen. Daarnaast is er zoiets als global warming . Door terreasheaters in Groningen uit te schakelen gaan we het klimaat niet redden. Er smelt geen ijsberg minder om. Daarentegen: een beter klimaat begint wel bij jezelf. We moeten allemaal een duit in het zakje doen om de wereld enigszins leefbaar te houden, al gaat het om het principe of het goede voorbeeld. Maar dat geldt kennelijk niet voor de Drie.

Daarom. Tipje. Thuis spartaans aan het bezuinigen op warmte om de winter door te komen? Nestel je op het terras voor de Drie Gezusters en bestel een kopje thee of koffie. Geniet daar een anderhalf uur van onder de heater en bestel dan een nieuw bakje. Tussendoor beetje lezen, werken, gamen, series checken of studeren en je komt de dag wel door. Kan met de huidige gasprijs uit.