Goeie vraag van Boekestijn: "Waarom zijn mensen in Groningen veel aardiger dan in Amsterdam?"

Foto van Europa Draait Door. Bewerking in Paint
In de show werden een paar grote pijnpunten en bedreigingen voor Europa geduid door de historicus en journalist, die voor de gelegenheid de kennis van Europa-correspondent Saskia Dekkers hadden ingevlogen. Op het menu: immigratie, de dictator in Tunesië die vluchtelingen als wapen en zondebok inzet, Rusland en tot slot de degradatie van FC Groningen. Allemaal niet om vrolijk van te worden, zou Boekestijn zeggen. Om daarna zo koddig te lachen dat iedereen in een deuk ligt.
Groningen de koningen
Het enige hoopgevende van de avond bleek uiteindelijk Groningen zelf te zijn. De mannen doen met hun live podcastshow vooral theaters in de Randstad aan, Amsterdam, Utrecht, dat werk. Maar omdat ze veel mailtjes kregen van studenten, Stadjers, Ommelanders, Friezen en Drenten met het verzoek het Noorden ook aan te doen, besloten ze de Rabozaal in het Forum te boeken. Om hier vervolgens te ontdekken dat het ook anders kan. Liever. Vriendelijker.
Tijdens het vragenrondje begon iedere steller beleefd en oprecht met een dank naar Boekestijn en De Wit. „Leuk dat jullie in Groningen zijn.” Zelfs de winnaar van de quiz sprak na overhandiging van de fles barolo uit de kelder van Boekestijn de legendarische woorden: „Leuk en bedankt dat jullie er zijn.” Nou. Dat hadden de heren in de Randstad nog nooit meegemaakt. Zoveel vriendelijkheid. Dat werd meermaals gememoreerd op het podium en na afloop door Boekestijn op Twitter.
Groningen de koningen
De tweet gaat best aardig met 70.000 bereik en 250 likes. Maar dat is niet het meest noemenswaardig. Leuker dan de data zijn de antwoorden. Bas Kammenga is resoluut (en heeft misschien wel gelijk): „We zijn met minder”.
Karin duikt er iets dieper in: „Omdat Groningers recht door zee zijn, beschermend, niet achterbaks, héél direct, zuinig op hun provincie en waarde hechten aan hun taal, gebruiken en volk. Daarbij zijn Groningers keiharde werkers en hebben ze een enorme ruggengraat. Westerlingen kunnen daar beter voor buigen.”
De lolligste reactie is van Henk Timmermans: „Die indruk had ik ook. Totdat ik mijn vriendin vroeg om hen te vertalen.”
Ja, waarom eigenlijk?
Rest de vraag voor te leggen aan jullie: Waarom zijn mensen in Groningen over het algemeen veel aardiger dan in Amsterdam? Kom maar door met die menings via Twitter, Insta of Facebook.